aug30Zebraträningsdag med svarta ränder!0

I lördags fick ett gäng zebratränare känna på riktigt svart vildmarksterräng med enbart höjder o mossar att hålla sig i.

Ett dryga 20 tal GMOK:are mötte upp vid rastkojan strax väster om Bertilssons stuga lördag förmiddag för att känna på och öva riktigt avancerad orienteringsteknik.
Det var en mix av före detta deltagare från de tidigare intensivkurserna men även en del nya medlemmar. Deltagarna introducerades inledningsvis av Mikael Eliasson som delade med sig av sina bästa råd för hur man attackerar avancerade banor i den speciella terrängtypen runt Bredare mosse.



Koncentrerad skara lyssnar på Mikaels råd inför förmiddagspasset

Därefter gav sig ett antal grupper ut under ledning av instruktörerna Mikael, Christer, Elin o Patrik  enligt "follow-me" koncept där instruktören kontinuerligt vägledde och berättade hur man läser av terrängen, hittar de bästa vägvalen, hållpunkterna och på bästa sätt nyttjar höjdsträckningar och kurvbild som ledstänger.

Fokus under dagen var att lära sig att nyttja avancerade ledstänger, dvs höjdkurvor, höjdsträckningar, mossar mm. Banan var därför medvetet lagd i den svarta färgskalan utan tillstymmelse till stigar att följa!

Norra delen av banan rundade Bredare mosse

Att metodiskt bryta ner en avancerad sträcka i delmål och "säkra upp" med hållpunkter på vägen är A och O

"Follow-me" grupp med Christer i spetsen..

Koncentration inför inläsning av nästa vägval...

Dagen fortsatte med förtäring av egen medhavd lunch i rastkojan. Bertilssons stuga lockade även några med sin mysiga miljö. Under lunchen diskuterades vägval och erfarenheter man fått med sig från förmiddagens övning. Att inse vilka branter respektive stenar som är medtagna på kartan eller ej var något som bland annat diskuterades, vilket vi som varit med ett tag vet inte är helt lätt att bedöma.

För de som ville ha mer övning väntade sedan en kompassövning följt av ytterliggare en bana, nu baserad på de naturpasskontroller som permanent finns i terrängen.

Förhoppningsvis har deltagarna efter denna dag fått en bättre känsla att läsa av kurvbilder och mossar för att kunna nyttja dessa att på bästa sätt ta sig fram i terrängen. Som bonus fick alla med viss frustration även känna på det speciella älggräset (eller "fastnargräs" som en av våra ungdomar på ett målande sätt namnat det).

Nu väntar nya utmaningar såsom motionsorienteringer, zebraträningar och tävlingar under några orienteringsintensiva månader framöver!

PS.
Denna dag var en uppföljning av vårens träningar "från orange till svart" där syftet är att erbjuda vuxennybörjare avancerad teknikträning under handledning av instruktörer för att succesivt kunna öva upp sin orienteringsförmåga gentemot svart nivå.

Om ni har idéer inom detta område eller vill hjälpa till vid kommande tillfällen som instruktörer, hör av er till Christer, Patrik eller Mikael!

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

Taggar

Ändringar

Publicerad: Patrik
Redigerad: Patrik

ATM - 121244