feb21Träningsläger i Portugal2

Efter en veckas (några lite längre) träningsläger är vi hemma i kalla Sverige igen. Portugal levererade bra träningar, tävlingar, en del sol och givetvis massa roliga minnen tillsammans!

Resan mot ett Grymt Makalöst Otroligt Kul år fortsätter..!

Göteborgsvinter med alla de väder det innebär i all ära, men visst börjar längtan efter vår och säsong komma?! Som ett välkommet avbrott i vinterträningen var vi även i år ett ganska stort gäng från elitgruppen som lämnade snöslask och is till förmån för barmark, sol och orientering på sydligare breddgrader i Portugal! 

En grupp på 4 träningsgalna åkte lite i förväg och fick fyra träningsdagar på egen hand runt Marina Grande där det bjöds på fin och mestadels öppen strandterräng på varierade kartor. 

Då portugiserna är glada i att sätta ut kontroller insåg vi efter första dagens två pass med 77 plockade kontroller att här gällde det att hålla huvudet på skaft. Och många fler kontroller skulle det bli. Mycket rakt-på-orientering som gällde här och det gick att hålla hög fart. En del taggbuskar i terrängen som satte djupa skönhetsspår, för övrigt fanns det inget att klaga på. Möjligen lite kallvatten och myror på boendet men orienterare är ju ett härdat släkte? Träningarna varvades med mat i solen, flera och långa strategispel och självklart en hel del GPS-analys. 

Sedan bar det av upp mot bergen till Castelo de Vide där sedan den andra delen på 11 personer anslöt. Här var terrängen annorlunda med väldigt fin och klurig orientering. Snabblöpta ytor blandat med detaljrika områden med stenblock, branter och stenar. Här blev tempoväxling nyckeln och som extra spänningsmoment fanns också lite kor och tjurar i terrängen. En hel del sol gjorde inte saken sämre och många roliga stunder och samtalsämnen fick vi också med oss.

 

 
Videon visar delar från en av de klurigare träningarna. 

Efter passen i bergen åkte vi ner mot kusten, till områdena runt Mira och här var det också dags för årets tävlingspremiär, POM 2015 stod på programmet. 5 högklassiga tävlingar på menyn och här var upplägget olika. En del valde att fortsätta med mer träning medan andra mer tävlingshungriga valde att få en ordentlig tävlingsgenomkörare med 4 tävlingsdagar varav 3 långdistanser och avslutande jaktstart. Det gjordes flera fina lopp och alla fick vi nog flera saker att ta med mot säsongen som komma skall. Då Portugal är populärt så här års var startfältet av högsta klass och en av långdistanserna hade även WRE-status.  Här var terrängen snabb, öppen och med en hel del kurvbild och vegetationsväxlingar. Mycket rakt-på-orientering som sattes på prov här också. Dag 3 och dag 4 bjöd på mer grönområden där det var ett lyckokast att träffa passagerna i den bitvis grön-gula labyrinten. Förutom en del sand i botten så var det fint på marken och både här och i bergen inga göteborgska tuvmossar så långt ögat kunde nå och farten trissades lätt upp.

Förutom träning blev det klassiskt lägerliv där schemat lyder träna-äta-vila och såklart socialt umgänge. Halvpension på hotellen och välplanerade dagar gjorde livet ganska okomplicerat. Vi fick anpassa oss lite till portugisernas ganska avslappnade livsstil som antagligen har mottot ”mañana, mañana”.  Det var gapande och förvånade ansikten när vi en dag bad om frukost på den för dem orimliga tiden 7.00. Då de portugisiska husen är byggda för enbart sommarvärme var det jubel när hotellrummen till slut fick upp värmen. Spelande, analyserande och viloläge fortsatte även här och också en del andra aktiviteter, vissa hade mer energi över än andra;) Även shopping-mekkat för sportnördar, Decathlon, fick vårt besök. En del tid fick också spenderas i den portugisiska biltrafiken till och från träningar och vi kunde konstatera att körningen inte riktigt är den vi fått lära oss på körskolan. Chaufförerna gjorde sitt bästa för att hänga med i den minst sagt hetsiga rytmen. Vi lärde oss också att det är bra med några extra platser i bilarna då det uppstod olika typer av bilkrångel med tomma bilbatteri, försvunnen bil och lösa reservdäck.

Vi vände hemåt med glada miner, många fina pass i bagaget och kartor till arkivet, och kanske en viss längtan efter egna sängar och svensk mat. Men framförallt ännu mer längtan och mersmak efter barmark, klubbresor och vår!

Så nu LADDAR vi för säsongen som närmar sig..!

 

Skribent: Emma Bergman
Bilder: Anna Wallin, mer bilder HÄR

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Junis 22 feb 2015 10:12
    Ser helt underbart ut. Blir grymt sugen på orientering när man ser filmen.
  • Micke 21 feb 2015 23:29
    MickeTack alla som var med för ett grymt roligt läger!

    Jag lade in en film som visar delar av ett av passen i bergen. Ändra kvalitén till HD om ni vill se kartan ordentligt. Det kommer nog från några andra kartor med lite annorlunda terräng också.

Taggar

Ändringar

Publicerad: Anna Wallin
Redigerad: Mikael Eliasson

ATM - 121244