sep27Veteran-SM 20163

Missa inte chansen att läsa denna inspirerande rapport/krönika från årets Veteran-SM som skrivits av Veteran-SM-debutanten Andreas Eklund!

Hej, fick förfrågan att skriva lite om helgen i Ronneby, så här kommer några rader därifrån.

På fredagsmorgonen styrde jag och klubbkompisen David André bilen mot Blekinge för en helg i rörelseglädje. Då vi båda är nyfrälsta i sporten och gillar att förkovra oss med nya kartor och miljöer så blev detta ett perfekt helgäventyr. Ett event som inte fanns med på GMOK-kalendern, men vi hittade dit ändå. Det var svenska mästerskapen i orientering för veteraner som gick av stapeln. Dvs 35 år och uppåt.

Mästerskapet startade med Sprintdistans på fredagkvällen. Tävlingsplatsen var vid Kallinge sporthall och ca 400 personer kom till start. Banorna började i ett bostadsområde, vidare in i ett industriområde för avslutning vid skolan. I huvudsak lättsprungen asfalt med några kluriga vägval. t.ex K7-8, K10-11 och K12-13. Det mest omtalade vägvalet på hela SM blev ändå K13 till 14.

Valde själv vänstervägvalet ifrån K13, runt fabrikslokalerna. Väl framme vid innerhörnet häcken för stämpling möttes man av ett lämmeltåg av veteraner som dök upp ifrån ett hål i tvåstrecks-staketet. Trots kontrollanter på plats så hann de inte med att registrera alla regelbrytarna. Det bars enbart nummerlapp på bröstet vilket försvårade det hela. Speakern vädjade efteråt till alla lämlar som haft otur i utförande av vägval att ge sig till känna. Hur det gick med den rättvisan står säkert skrivet i ett annat ol-forum.

En rolig snabb sprint, där som vanligt hög fart är avgörande för att nå en topplacering. Och tillräckligt med krut i benen hade David André som knep  bronsmedaljen i sprinten H35!

Helgens boende blev på Ronneby brunn Spa hotell. Vilket var mycket populärt bland orienterare. Frukostarna dominerades av Trimtex-kläder. På lördagkvällen anordnades även 3-rätters Kamrat-middag o show för dem som ville det. Vi valde stans bästa pizzeria istället.  

Under lördagen och söndagen avgjordes medel och långdistans-etapperna i vackra Svalemåla, några mil utanför Ronneby. Det är inte för inte Blekinge kallas för "Sveriges trädgård"

Här är kartorna medel och långdistans för den som är nyfiken. Ca 1100 starter båda dagarna.

Helgens terräng var en fin utmaning. Begränsad tillgång av enkla ledstänger att hålla fast vid. Relativt lättlöpt jämfört med västkusten dock. På gott och ont förstås. Farten ökas, liksom övermodet. Gick bra överlag runt banorna men ibland dök den klassiska känslan upp -Vart är jag? -Vacker terräng, javisst men vart är jag? Sekunderna innan var sinnesstämningen att vara självaste guden Pan, Ett med skogen, full koll på karta och kompass.  Bara bryta ihop o komma igen! och göra som Christer o Patrik lär ut på intensivkurserna -Stanna upp! passa kartan, läs in dig. Alternativt -Backa tillbaka där du var sist. Inte springa i cirklar och vifta bort älgflugor. Sträckorna K4-5, K12-13 på långdistansen blev en sådan upplevelse.

Här GMOK´s medaljörer och jag. David André, Bronsmedaljör i Sprint H35. Lisa Hedström som fullständigt rensade prisbordet i D85 under SM-helgen, 3 guldmedaljer!

Fyra medaljer hade vi med oss i bilen hem till Göteborg. Själv fick jag med mig en handduk ifrån hotellet och nya roliga erfarenheter förstås.

Att åka iväg en helg och ha fritidsintresset som huvudfokus kan varmt rekommenderas. Upplever att koncentrationen är mer på topp och utvecklingen blir bättre jämfört med kvällsträningar efter jobb, bilköer och vardagstress. Att konkurrenterna som den här helgen är dom hårdaste av dem hårda är inget att bry sig om. Man får ta sig an kartan efter egen nivå, och det är helt okej!

Hoppas inlägget kan inspirera andra, speciellt ni som gått intensivkurserna att ta er ut till tävlingsarenorna. Kan vi så kan ni!

Allt gott!

Andreas Eklund

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • crossjocke.jksnabelagmail.com 28 sep 2016 13:23
  Jag ger mig ut i skogen snarast efter denna inspirerande läsningen??
 • Mats J 28 sep 2016 10:52
  Riktigt rolig läsning. Vore utmärkt om det inspirerade fler att komma ut på tävlingar utanför Göteborg.
 • Patrik 27 sep 2016 22:15
  Vilken härlig berättelse och inspirerande text, Andreas !
  Veteran-SM verkar ju vara en trevlig tillställning som fler borde prova på (inklusive mig själv) Grattis till våra båda medaljörer :-)!

Taggar

Ändringar

Publicerad: Johan Axenborg
Redigerad: Andreas Eklund

ATM - 121244