nov16Välkommen Geograf Merz!13

Gmok.se fick en ordenlig pratstund med årets första - och enormt efterlängtade - nyförvärv. Jonas Merz är en person många av er redan känner väl och med stor glädje tog vi häromveckan emot glädjebudet att Jonas nu byter till GMOK!

(foto: Elin Carlsson och/eller Johan Strand)

Ett varmt välkomnande

Tisdagsvädret hade en ganska ordentlig stänk av Göteborgsvinter - så det var ett enkelt beslut för gmok.se-reportern att tacka ja till en varm kopp te när han satte sig ner vid köksbordet hemma i Jonas & fröken Strands fina lägenhet uppe i Björkekärr. Jonas är tydlig med att påpeka att han undantagslöst gör sina intervjuer just vid köksbordet, så det är bara att rätta in sig i ledet och förbereda sig för den efterlängtade intervjun. Vad ska han avslöja? Hur är han egentligen? Ja, frågorna var många och svaren var nästan uteslutande chockerande! (försöker fånga upp de knep som numera används för att locka till klick...!)

 

Första 10 minuterna ägnar vi åt att prata om hur det hela började - på ett sätt kan man nog säga att JWOC i Spanien 2002 har en viss del i att Jonas nu springer för GMOK, via en lång sejour i Tisaren. Exakt hur den röda tråden slingrar sig fram tar du enklast genom att prata med honom själv. Men som lite underlag till diskussionen kan jag flika in att Jonas i kölvattnet till meriterade broder Matthias Merz fick chansen att representera en svensk klubb vilket sannerligen var en värvning att stoltsera med bland klasskompisarna. Tiden i Tisaren har också gett Jonas en fin grund i hur det är att orientera i nordisk terräng, då han spenderade 2-3 veckor här varje år under en lång tid.

 

Jonas började annars orientera redan i 8-årsåldern och numera så är stora delar av familjen Merz orienteringsfrälst. För även om Matthias och Jonas är de mest merittyngda så visar deras gemensamma bror att talangen sitter i släkten - ryktena talar om att han i stort sett bara tävlar en gång per år (även om jag träffade på och pratade med just denne bror i samband med WOC-publiktävlingarna i år!), men trots detta inkasserade brödratrion nyligen en stark 5e-plats på årets lag-SM (Schwiziska Mästerskapen för lag alltså). Och även om Jonas syster tonårsvägrade orientering omges hon numera av en orienteringsfrälst man (reserv till lag-SM!) och orienteringsälskande barn som är aktiva medlemmar av Linas Fan Club.

-“jag bodde med Philipp i 5 år i Bern - och det är lite tufft…”

För 5 år sedan sa det klick (eller nåt liknande) när Jonas träffade på Lina i samband med Swiss O-week. Och för 2 år sedan gick slutligen flyttlasset till Gbg och Björkekärr där de sedan dess är sambos. Omställningen var ganska lätt då Jonas redan kunde språket ganska bra (väldigt bra om du frågar mig!) och kände många i klubben. Det svåra var att flytta ifrån familj & vänner. Jonas delade lägenhet med bla Philipp i 5 år i Bern - och det är lite tufft att lämna en sådan situation bakom sig (man skulle kunna hävda att rubriken var något missvisande...men om jag bara klipper bandet på rätt sätt kan jag återkomma med ljudbevis). Sannolikt hade det nog inte blivit så mycket annorlunda om flyttlasset gått till annan stad i Schweiz, resonerar Jonas vidare. Dessutom är det tydligt att han tycker att det var kul med denna förändring som gav en kick och inspiration genom nya träningsrundor och ett helt annat klubbliv här i GMOK och Sverige.

 

Förra året ändrade Jonas träningsupplägget genom att “anlita” sin bror Matthias som tränare - och även om inte resultaten helt kom upp i de nivåer Jonas önskat tog han ett kliv. Framförallt fysiskt. Med Matthias som nybliven pappa har samarbetet varit något mindre intensivt under sista tiden.

Geografen & marknadsföraren Merz

Jobbmässigt är Jonas nöjd med situationen - han jobbar ca 50% på running.COACH och han trivs fint med att jobba i ett ganska litet team vilket innebär mkt ansvar & varierade arbetsuppgifter. I företaget där ju även Gabriel Lombriser (Judiths nyblivne make) jobbar har Jonas som en av sina uppgifter att jobba med marknadsföringen. Jonas är annars utbildad Geograf - ett yrke som jag fick en fin förklaring på av Jonas. För att inte förklaringen ska förvanskas helt uppmanar jag er alla att höra med Jonas själva vad en Geograf gör. Och vill du anställa en Geograf finns det många goda referenser inom klubben - så tveka inte att kontakta Jonas som helt klart är en verklig lagspelare!

 

I yngre år var den löpstarke Jonas under en period med i en löparklubb i Schweiz där han tränades av Andre Buchers gamle tränare. I övrigt gillade Jonas att spela fotboll, men på nåt sätt lyckades han styras bort från det intresset av sina föräldrar. Om det vankas fotbollsmatch lär vi dock kunna räkna med honom - oklart vilken favoritposition han har, fast det har säkert klubbens fotbolls-coach Runesson koll på?

 

På temat drömpass, kommer det fram att Jonas är aningen lättlurad - bjud med honom på valfritt pass så är chansen stor att han hakar på. Träningssällskap är något som lockar honom i största allmänhet. En sak som han noterat som skillnad i att träna i Sverige vs Schweiz är att man i Schweiz ofta har ett tydligt mål med passet - tex att komma upp till en bergstopp och få vacker utsikt. Här i Sverige är det mer den allmänt fina terräng som lockar - på nåt sätt får jag för mig att han med detta också insinuerar att vi inte har så mäktiga vidder här i Göteborg. Trots att man ju kan åka skidor på tex Brudarebacken...märkligt!

-“jag var inte rädd för Lina, men jag var rädd för Ing-Marie”

På frågan om varför det blev GMOK svarar Jonas blixtsnabbt att han skämtsamt(?) brukar säga “jag var inte rädd för Lina, men jag var rädd för Ing-Marie”... Snart kompletterar han med att det var ett ganska givet val, vilket vi såklart är väldigt glada över! Jonas har ju under ett par års tid tränat med klubben och det känns verkligen som han redan är en central del i klubbgemenskapen. De (aningen för få) gånger jag letat mig upp på tisdagsträningarna möts jag allt som oftast av den leende, träningsvilliga och pratglade Jonas. För Jonas är det väldigt viktigt att ha en bra tid i klubben - och att han är klubbkär kan man förstå av att han under 15 års tid sprungit för OK Tisaren, som ju kan betraktas som hans moderklubb där han orienteringsmässigt vuxit upp med många andra flitiga tisdagsträningsgäster - inklusive Lilian Forsgren.

Stafettdrömmar

När drömmarna inför 2017 kommer på tal så lyser det till i ögonen när han talar om möjligheterna att slå sig in i och prestera väl på de stora stafetterna som 10mila och inte minst Jukola. På Jukola har han redan varit topp 10 (2x8:a) med Tisaren, så meriter saknas inte! Även individuellt märker man att det finns drömmar trots att det för tillfället är extremt svårt att slå sig in i det väldigt vassa Schweiziska laget. Och den stora motivationen är ända stafetter där Jonas ofta lyfter sig. Om stafett-huvud är ett ord? skulle man lätt kunna applicera det på Jonas tänker jag för mig själv när jag snart har avslutat mitt välsmakande te.

 

Jonas & Lina har inte aktivt påverkat varandras träning särskilt mkt anser Jonas. Dock tränar de en hel del ihop, inte minst när det vankas distanspass. Andelen teknikpass har annars ökat klart för Jonas sedan flytten till Gbg. Teknikträning i Schweiziska Mittelland gillar Jonas iofs också, med de ofta aningen svårare (stora) vägvalsbesluten - men det krävs inte lika frekventa teknikpass som här i nordisk terräng anser Merz. Under snacket om detta kommer han plötsligt på att han kanske lärt Lina ta runtvägval!? Men snart rättar han sig och tror att det snarare är broder Matthias som främst inspirerat till detta. En stor portion ödmjukhet bor i Jonas kropp helt klart! Och när han jämför njutningsgraden av orientering i de båda länderna så tycker han att njutningen är längre i svensk terräng, inte minst med tanke på de mikrovägval som ofta erbjuds.

Schweizisk OL-utveckling och ryska björnar

Avslutningsvis kommer vi in på lite snack om hur Schweizisk orientering utvecklats under den senaste 15årsperioden. Från att Thomas Bührer vann landets första långdistans-VM-guld på herrsidan 2003 har man ju blivit en av de absoluta stormakterna inom orienteringssporten.

 

Jonas utbildar mig sedan lite kring staden Bern och dess koppling till ett par ryska björnar. Men detta och på vilket sätt det påverkat logotypen på Toblerone-förpackningarna får ni ta med Jonas när ni själva stöter på honom. För oavsett om ni ser honom i stugan, på en tävling, ute på stan eller i samband med en discgolfrunda (personliga rekordet är f.ö. +8 för tillfället) så rekommenderar jag varmt att ta ett snack med denna glada Schweizare. Det faktum att han delat boende med Philipp i 5 år, är bevis nog för att det är en riktigt fin person som vi nu kommer få lära känna ännu bättre. Varmt välkommen in i den officella GMOK-gemenskapen!

Länkar

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Stickan 19 nov 2016 23:35
  Gött mos!
 • maude.larssonsnabelatelia.com 18 nov 2016 15:17
  Ni får en toppenkille men det har säkert redan märkt. Lycka till och TACK för dina år i OK Tisaren.
 • Anna 18 nov 2016 13:31
  Välkommen Jonas!! Kul :)
 • Mats J 17 nov 2016 15:41
  Instämmer i "Äntligen". Riktigt roligt att få med dig i klubben.
 • Andrew 17 nov 2016 11:04
  Glädjande nyhet! Välkommen Jonas!
 • Petra 17 nov 2016 10:59
  Hurra! Som vi har längtat..
 • Frida 17 nov 2016 10:11
  Kul! Välkommen!
 • miajodalsnabelahotmail.com 16 nov 2016 22:54
  Äntligen! Välkommen.
 • Ola W 16 nov 2016 22:33
  Kul Jonas. Ser fram emot att nu även ha med din härliga personlighet på stafetter och andra tävlingar :)
 • Elit 16 nov 2016 22:26
  Sååå kul att du springer för oss Jonas! Välkommen!
 • Ap 16 nov 2016 21:59
  JIPPI!
 • Lina 16 nov 2016 21:42
  LinaÄNTLIGEN!!!
 • jaxe 16 nov 2016 21:35
  Glömde skriva att Jonas direkt går in och tar ansvar för klubbens verksamhet. Han kommer tillsammans med Henrik Håkansson och Agnes Spånér utgöra den nykomponerade Träningsgruppen anno 2017. Kul!

Taggar

Ändringar

Publicerad: Johan Axenborg
Redigerad: Johan Axenborg

ATM - 121244