nov25O-training 20192

O-training är en träningsdag för ungdomar mellan 13-16 år som vill utvecklas som orienterare. Ett antal aktiva vann träningsdagen i pris på Göteborg O-meeting i augusti, men det var också fri anmälan med ett deltagartak på ca 30 aktiva.

Det slutade med att 31 förväntansfulla ungdomar mötte upp i SAIK-stugan vid 9-snåret lördagen 23 november. Framför dem stod en intensiv dag med två träningar, en föreläsning med Lina Strand, en teknikanalys och däremellan lunch och fika!

Vi rivstartade dagen med O-trainings highlight – uppföljningsträningen!

Syftet med dagen är att ungdomarna ska få tips på olika plan för hur de kan utvecklas som orienterare. Då GMOK är en klubb med många seniorlöpare har vi möjlighet att erbjuda många ungdomar uppföljning på en och samma gång. 16 uppföljare slöt upp för att följa upp de 31 ungdomarna – fantastiskt! Varje uppföljare tilldelades därmed 2 aktiva. Den ena började med att bli uppföljd på den 2,2km långa uppföljningsbanan. Under tiden sprang den andra en extraslinga. Efter genomförd uppföljning byttes man av. Det var häftigt att se fokuset på deltagarna som gav sig av på slingan, med uppföljaren tätt efter. Nervöst att ha en okänd GMOK-löpare efter sig? Kommentarer som ”Wow, jag brukar alltid bomma jättemycket när någon springer efter mig, men inte idag! Det gick jättebra!” tyder på att uppgiften tacklades bra, även om det kanske ändå fanns lite extra fjärilar i magen. Varje ungdom fick lite snabb feedback i direkt anslutning till uppföljningen. ”Det mesta gick bra, men jag fick som tips att lyfta blicken lite mer, så det ska jag träna på nu, på extraslingan!”

      

Efter genomförd träning joggade vi tillbaka till stugan för dusch. Uppföljarna satte sig direkt för att reflektera över de uppföljningarna man gjort. De fyllde i en lapp till respektive ungdom med några punkter man tyckte han/hon gjorde bra och några punkter med tips på saker att utveckla. Därefter möttes uppföljaren och den aktive i ett samtal under ca 15 minuter där man gick igenom banan och utvecklingspunkterna. Otroligt givande möte där ungdomarna sög åt sig av innehållet! Uppföljarna imponerade med pedagogiska färdigheter i att både ge beröm och konstruktiv feedback. Vi tror och hoppas att alla fick med sig mycket från denna förmiddag!Men så var det äntligen dags för mat! Simon, Lovisa, Anna och Martin hade fixat en go lunch i form av pasta med köttfärsås, sallad och bröd. Det slukades snabbt!

Vid kl 13 fick ungdomarna lyssna till ett föredrag med Lina Strand där vi pratade om orienteringsflyt och fokus och vilka saker som kan störa ett fokus – det är ju ofta de sakerna som gör att vi tappar koncentrationen och bommar! Saker som ATT bomma, kan göra att man bommar mer, eller att man kommer ifatt en annan löpare eller blir ifattsprungen. Det kan ju också vara så att fokus bryts av att man börjar tänka på hur bra det går – och så missar man p g a att man tänker på det! Vad kan man då göra för att motverka detta? Då vi inte kan styra över om de här sakerna ska hända eller inte, så måste vi kunna hantera dem. Det kan vi göra genom att förstärka positiva orienteringsbeteenden som att läsa kartan oftare eller ta in information från terrängen oftare, för att minimera risken att springa lång tid och tänka på annat och således tappa bort oss. Detta är ett beteende som man måste nöta, nöta, nöta.  Men också utsätta sig för saker som stressar, exempelvis att träna på masstart o s v. Deltagarna var aktiva i diskussioner och Lina visade exempel från sommarens VM-lopp.Efter en kort bensträckare med fruktpaus så tog Jonas vid och gick igenom några sträckor från uppföljningsbanan med hjälp av GPS-spår. Alla uppföljare hade sprungit med GPS-klockor vars spår vi analyserade. Därmed behövde ingen ungdom känna sig utpekad om ett GPS-spår visades eftersom det var uppföljarens namn som stod på skärmen. Jonas förklarade varför ett vägval kan vara bättre än ett annat och hur man ska tänka när man planerar en sträcka. Lärorikt!

Därefter var det dags för eftermiddagsträningen. En tvåmannaskogssprintstafett! Gruppen delades in i lag 2 och 2, och alla sprang hela 4 sträckor var – korta, men intensiva! Och oj, vilket driv! Otroligt fartfylld träning där samtliga ungdomar visade på riktig kämparglöd, trots trötta ben från förmiddagen. Det var väldigt mycket hejarrop på varandra, och alltid en spänning när man står där vid start/mål och spanar efter sin lagkompis som plötsligt dyker upp! Skoj!

 

Lagom till att alla kommit i mål började det snabbt skymma och vi lufsade tillbaka till SAIK-stugan där Anna dukat upp mackfika, frukt och saft som vi högg in på efter en dusch. Under fikat fick fylla i en utvärderingslapp och alla fick en Trimtexmössa i ”pris” för deltagande under dagen. Därefter var det dags att säga tack och hej till varandra efter en intensiv dag där vi tror och hoppas att ungdomarna fått med sig väldigt mycket framåt – både tekniktips och mentala tips för hur de ska utveckla sin orienteringsförmåga, men också nya kompisar då vi hade deltagare från 6 olika orienteringsdistrikt: Göteborg, Västergötland, Halland, Bohuslän-Dal, Blekinge och Värmland! Fantastiskt roligt och TUSEN tack alla ungdomar – det var kanonroligt att träffa er!

/Lina, Mimmi & Anna N

Stort tack till alla i GMOK som hjälpte till under dagen:
Banläggare/utsättare: Mikael E
Utsättare: Mia & Klas
Matlagare: Simon N, Lovisa Å & Martin A
GPS-spårfixare: Martin A
GPS-analys: Jonas
Uppföljare: Måns, Joakim E, Joakim K, Kevin, Johnny, Jonas, Zsolt, Erik D, Philip, Viktor R, Henrik H, Aina, Line, Moa E, Anna W & Kristine.
Inplockare: Kerstin & Agnes S

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • jaxe 09 dec 2019 13:49
    Instämmer till fullo med föregående skribent. Gott jobbat!
  • Patrik 25 nov 2019 20:38
    Kul läsning!
    Vilket bra upplägg ni ledare har fått till för denna träningsdagen. En bra mix av praktik, teori och inte minst social samvaro. Gott jobbat!

Taggar

Ändringar

Publicerad: Lina Strand
Redigerad: Lina Strand

ATM - 121244