apr21Tiomila 2009: Damlagen 14:e, 46:a, 96:a & 139:a0

Tjejerna har gått från klarhet till klarhet och tiomila var sannerligen inget undantag. Förstalaget slog nytt klubbrekord med 14e-platsen, men det som kanske imponerade allra mest var bredden. Alla fyra lag bland de 139 främsta!

Sträcka 1, 7,5km: Redan på startrakan sattes löparna på prov eftersom det fanns en hel del trånga passager som skulle passeras av hela horden. Inga allvarliga incidenter inträffade dock vad jag vet. Pippa visade redan från start att hon och GMOK skulle bli att räkna med denna dag. Hela tiden låg hon långt framme och varvade bland de tio främsta. I mål var hon på en fin 13e plats, 2.25 efter ledande Wing OK och Elise Egseth. Även Camilla (116), Teres (140) och Hanna (234) gjorde det bra även om det blev några missar längs banan.

Sträcka 2, 7,5 km: Formstarka Caroline (som ju kom 5a på elitseriesprinten dagen innan!) inledde lite sämre och när hon passerade första radion som 33a hade hon tappat 3 minuter på täten. Därifrån stod hon för en fin upphämtning och växlade som 17e lag, dryga 6 minuter från ledande Turun Suunistajat och Bodil Holmström. Riktigt bra sträcka gjorde SAIKs Annika Östman som förde upp laget tio pinnhål till plats 6. En annan som sprang väldigt bra var andralagets Jennie Runesson som med sina 48.58 var dryga minuten snabbare än Caroline och mindre än 5 efter Bodil Holmström, förde upp laget 52 platser till 64e! Sofia i lag 3 tappade 2 placeringar (142) och Sara H i GMOK4 plockade 3 (231). Vi var många som följde dramatiken framför storbildsskärmen.

Sträcka 3, 5km: På denna raka kortsträcka skickade vi ut den erkänt löpstarke Mimmi och även om det missades en hel del i klungan så kunde hon lyfta upp oss 4 platser till 13e. Vi var nu 9 minuter från Domnarvet som ledde. Dagens stora positiva GMOK-överraskning var utan tvekan Maria Arvidsson. Maria som haft en ganska trasslig träningsperiod bakom sig gjorde en strålande insats och var smått sensationellt fyra på sträckan och förde upp tredjelaget 47 platser (95)! Både Mimmi (37.51) & Maria (36.24) hade för övrigt ett par sträcksegrar på lite längre sträckor vilket understryker deras höga kapacitet. Även junioren Annika (39.04) i GMOK3 sprang grymt bra och avancerade 18 platser (46) samtidigt som Linda plockade 33 placeringar för fjärdelaget (198). Våra fyra tjejer plockade alltså över 100 placeringar på denna sträcka!

Sträcka 4, 7.5km: Återigen dags för en 7,5km-sträcka och nu var det dags för Helen. Tyvärr blev inte inledningen vad vi hoppats på och till första radion hade vi tappat 3 minuter och 6 placeringar, till 19e. Men Helen vände den negativa trenden och sprang faktiskt 30s snabbare än täten (Lena Eliasson, Domnarvet) därifrån och in i mål. Detta innebar också att hon placeringsmässigt till slut avancerade en plats till 12e. Starkt! Sara S gjorde ett tekniskt fint lopp i vanlig ordning och höll placeringen (46) för lag 2. I tredjelaget gjorde unga Kristin E ett helt OK lopp som innebar att vi fortsatt låg topp-100. Väldigt kul var det också att Bodil Halvarsson sprang mycket bra och förde upp fjärdelaget 54(!) platser till nr 144. Men sträckans drottning var trots allt SAIKs nyförvärv Maria Magnusson som vann sträckan med 2 minuter och förde upp laget till en pallplats!

Sträcka 5, 9.5km: Lina inledde på ett strålande sätt och vi var faktiskt uppe på topp-10 vid första radion! Även fortsättningsvis sprang hon bra och visade prov på hög klass i kamp med delar av världseliten Till slut blev det en glädjande 14e plats och ett prydligt klubbrekord för andra året i rad (19e i fjol)! För andralaget höll Louise placeringen på sista och det blev en ypperlig 46e plats för laget. Frida plockade en plats för 3e-laget (96a) som därmed ordnade så att vi fick 3 lag bland de 100! Och att Karolina sedan förde upp GMOK4 till en slutlig 139e-plats gör ju inte saken sämre. Domnarvets Lina Bäckström bommade bort sig ordentligt inledningsvis och det blev till slut en klar seger för Halden. Tvåa slutade trots allt Domnarvet och trea Turun Suunistajat. På fjärde plats kom mycket glädjande SAIK1 och deras andralag slutade på en strålande 29e-plats.

För GMOKs tjejer var detta ytterligare bevis på att vi aldrig varit bättre vad det gäller toppen. Och breddmässigt är det ett enormt uppsving! Andralaget var med sin 46-plats femte bästa andralag (bäst SAIK – 29), tredjelaget var tredje bästa tredjelag (bäst Tullinge – 89) med en 96e-plats och fjärdelaget var bästa fjärdelag med sin 139e-plats (näst bäst SAIK – 154)!