apr21Tiomila 2009: Herrlagen 22:a, 57:a & 143:a2

GMOK hade all anledning att se fram emot årets tiomila med tillförsikt efter att många löpare visat mycket fin form under våren. Förstalagets 22:a-plats var kanske inte riktigt vad vi hoppats på, men lag 2 (57) & lag 3 (143) gjorde väldigt fina insatser. (Foto: Sofia/Jonas/Robban)

Eftersom årets tiomila för första gången skulle gå i den skånska myllan har en stor del av vinterträningen fokuserats kring orientering i denna terrängtyp. Det var ett mycket väl förberett gäng som laddade upp med att följa den spännande upplösningen av damstafetten. Nu var det inte många timmar kvar till dess att den meriterade trion Junis/Archer/Sturesson skulle ge sig ut på förstasträckan i kamp mot 350 andra löpare. Sturesson som är en av klubbens främsta löpare genom tiderna såg ut att ha något stort på gång där han stod framför klubbflaggan och blickade ut över TC. Kan det varit detta lopp han stod och drömde tillbaka till?

Sträcka 1, 13km: Junis inledde på ett mycket fint sätt och låg till varvningen med fint i tätklungan. Efter varvningen kom en 1,5-min bom men tack vare en mycket stark avslutning arbetade han sig tillbaka och växlade blott 44s från täten på 13e plats (dvs samma placering som GMOKs starttjej, Pippa W). Snabbast var Helsingin Suunistajat och Gernot Kerschbaumer som fakiskt hade en lucka på 30s vid växling. Riktigt bra sprang också Duncan Archer i lag 2 och han kom i mål i slutet av tätklungan som 26e man, knappa minuten efter Junis. Sturesson (161) sa efter loppet i klassisk anda att 13 minuter efter täten var riktigt bra - även om han inför sträckan lovat vara max 5 efter :)

Sträcka 2, 13km: Här hoppades vi på en favorit i repris när vi skickade ut unge herr Eliasson. Micke inledde dessvärre lite knackigt och tappade en del placeringar inledningsvis. Efterhand stabiliserade han dock upp loppet och kunde växla som 27:a. Axelsson i lag 2 (89) fick verkligen känna på hetluften efter Duncans inledning. Tyvärr gjorde varken han eller tredjelagets Sideby (188) sina bästa insatser så båda lagen tappade en del tid och placeringar. Detta till trots var det mycket Göteborg i högtalarna eftersom Marcus Millegård svarade för en härlig sträcka och förde upp sitt lag från 33e plats ända upp i ledning!

Sträcka 3, 7km: Nu var det dags för stafettens första kortsträcka och här mönstrade vi lagets ålderman, Axe, som varit bofast i förstalaget sen sammanslagningen i början av 90-talet. Anders gick ut dryga 6 minuter från täten och fick se sig passerad av sträckans dominant, IFK Gbgs Martin Larsson. Anders som sprang stora delar med den förre GMOK-löparen Michael Sörensen (OK Pan-Kr) gjorde ett bra men inte perfekt lopp. Han plockade 3 platser (24) och tappade 1.44 på täten som nu bestod av Vehkalahden Veikot. I lag 2 gjorde Tobias en helt OK insats i frånvaro av toppformen och för tredjelaget som satsade på sin enda (!) senior (Bligård) innebar denna sträcka ett placeringslyft från 188 till 172.

Långa natten, 18km: Som traditionen bjuder var det nu W&W som skulle ut på långa natten. I vanlig ordning svarade Wernersson för en heroisk insats och kunde efter att ha varit mycket aktiv i klungan plocka nästan 4 minuter på täten och förde samtidigt upp oss till plats 17. Wernersson var sträck-3:a och en annan som imponerade stort var Christian Christensen som efter ett (till stora delar) sololopp var sträcksnabbast! IFK hade därmed tätkänning, ledde gjorde Kristiansand efter ett starkt lopp av en annan dansk, Rasmus Djurhuus. Robert bevakade sin position på ett föredömligt sätt för lag 2 (85) och i tredjelaget (161) kunde en inte helt nöjd Jonas trots allt plocka 11 placeringar. Ledde gjorde nu SNO.

Sträcka 5, 7km: Palm tappade inledningsvis ett par minuter men en stark insats totalt sett och förde upp oss 3 platser (14). På denna sträcka placerade sig alla tre GMOK-lagen bland de 51 främsta! Karl gjorde en klart godkänd insats även om han var lite irriterad över en sen bom och plockade 8 platser (77). Även tredjelaget plockade (136) efter att Otterström svarat för lagets dittills starkaste insats.

Sträcka 6, 10km: Här satsade vi liksom många andra topplag på ett starkt kort; Ola Martner. Ols gjorde precis som flera lagkompisar ett bra lopp, även om det med tanke på hans enorma kapacitet finns mer att ta av en dag när allt stämmer. Vi var nu uppe på plats 12 med fyra sträckor kvar. Höije och Karlsson gjorde jämbördiga insatser för lag 2 (79) resp lag 3 (129). Jonas Pilblad förde upp IFK Gbg till ledning efter denna sträcka och nu var det dags för en nattspecialist Noborn att dra sitt strå till stacken.

Sträcka 7, 10km: Emil gick på den stjärnspäckade sjundesträckan ut halvminuten före IKHPs Mattias Karlsson och den forne EM-guldmedaljören Kalle Dalin, Leksand. Vagnis passerade ganska omgående Emil men Dalin och Emil kom gemensamt till varvningen. Emil tappade lite ytterligare på slutet och växlade som 14e lag. I lag 2 sprang starke junioren Hedberg (81) knappt 5 minuter långsammare än Emil och i lag 3 (133) gjorde en annan junior, Martinsson, en bra insats – ca 2 minuter efter Hedis. OL-virtuosen Tobias Noborn såg till att IFK drygade ut sin ledning till 1.35.

Sträcka 8, 6km: Förstalagets schweiziske junior Philipp Sauter hade ett fint tempo men slarvade bort ca 3 minuter på två misstag och vi låg nu på 17e plats. Inställningen var det absolut inget fel på och det personifierades av en grymt fin avslutning som avrundades med en stark spurt. I andralaget sprang sparkapitalet i form av Erik Sagvolden. Om bara Erik får ordning på kroppen så är han en löpare av absolut högsta klass – nu blev det en fin insats och ett lyft för laget som nu låg 77a. Bra sprang också Ljungan i tredjelaget – Mats visade upp lite av gammal god form och avancerade 2 platser (131). Christian Nielsen såg till att IFK fortsatt var i ledning, nu med 48s.

Sträcka 9, 6km: Den sista kortsträckan sprangs av årets komet, Johan Strand, och han visade ännu en gång klass genom att vara sexa på sträckan (31.31)! Johan bjöd dessutom i vanlig ordning publiken på en spurt av högsta klass när han flög ikapp och smet förbi TPs slovak Marian Davidik upp till plats 15. Men minst lika roligt var att Egil Edvardsen svarade för en fantominsats för andralaget. Egil var med sina 33.27, 23e man på sträckan och förde upp laget 12 placeringar till plats 65. Inte illa av en 17-åring! Med den utvecklingen lär det inte dröja länge innan Egil är med i förstalaget!? Egil var dock inte yngste GMOKare på sträckan eftersom tredjelaget mönstrade 16-årige Måns Östman. Även Måns sprang bra och plockade två platser på sträckan och laget var nu uppe på sin bästa placering för tävlingen (129). I täten stod det nu mellan ledarna Kristiansands OK och IFK Gbg som låg hack i häl på fjolårssegrarna. Daniel Hubmann vs Mats Haldin. Bilden är förresten tagen precis i samband med att Strand & Werner får frågan om vilka två det var som gjorde de bästa GMOK-insatserna i stafetten :) Undrar vad tex Junis, Duncan & Egil tycker om detta...?

Sträcka 10, 16km: På avslutningssträckan inledde dessvärre schweiziske förstaårssenioren Raffael Huber med ett antal misstag och det tog sedan ett tag innan han kom in i orienteringen på allvar. I det stentuffa motstånd som bjuds på sistasträckan innebar det att han till varvningen passerats av tre lag och vi jagades nu på vår 18e-plats av en rad hungriga vargar. Trots att avslutningen var klart bättre passerades vi av ytterligare 4 lag och en klunga med bla SAIKs Dimitry Mihalkin och Paimion Rastis stjärna Francoise Gonon anslöt till Raffael. Till vår stora glädje visade sedan Raffael prov på en fin inställning och en bra spurt genom att besegra dessa...

...och vi landade därför till slut på 22a plats. För IFK Gbg blev det tyvärr också en lite trist avslutning i och med att Mats Haldin fick se sig passerad av Gueorgiou, Löfås och Lauenstein som förde upp Kalevan Rasti, OK Linné och VeVe till placeringarna 2-4. Åt segrande KOK fanns dock inget att göra efter Hubmanns fina slutsträcka och IFK slutade 5a, placeringen före ett annat favoritlag, norska Halden, där Emil W var sträcksnabbast och hyfsade till slutresultatet med 5 placeringar. Kul också att SAIK visar fortsatt fina resultat, nu blev det en 24e plats till slut. För vårt andralag fortsatte klättringen på sistasträckan genom vår österrikiske förstaårssenior Wolfgang Siegert och laget slutade på plats 57. Detta innebar också att laget klarade båda målsättningarna – den ena var att bättra fjolårets placering (71) och den andra att bli topp-60. Vi var åttonde bästa andralag – bäst var IFK Lidingö som 35a. Tredjelaget tappade dessvärre en del på sista, där vår österrikiske junior Henrik Sulz sprang. Laget slutade på plats 143, vilket innebar att vi var 4e bästa tredjelag – bäst var Halden som 108a.

Trots att årets tiomila kanske inte blev riktigt vad vi hoppats på för herrarnas förstalag finns det väldigt mycket positivt att ta med sig och till nästa år finns det många som knackar på dörren för att slå sig in i förstalaget! Nästa år går för övrigt tiomila i Finspång och min känsla är att det kommer bli väldigt rolig och teknisk orientering. En sak är säker: GMOK kommer garanterat komma dit väl förberedda och min känsla är att detta område kommer passa oss fint!

Resultat herrar
 

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Micke 21 apr 2009 22:52
    Det är bara att tacka för en grym rapport Johan och grym service av våra ledare. Tyvärr fanns inte samma fart i benen som förra året för min del(gjorde nog ett bättre lopp i år)och jag vet att fler inte var riktigt nöjda med sina insatser. Ändå låg vi bara 2 min från 10:onde platsen ut på sista sträckan! Det är bara att kämpa vidare så tar vi snart top-10.
  • Stefan M/SAIK 21 apr 2009 22:30
    Jättekul att läsa era gedigna rapporter från 10-mila. Gillar speciellt bilden där Rafael vänder sig om och tittar efter de jagande vargarna. Grattis till fina insatser även om ert herrlag kan få ut lite till.

Taggar

Ändringar

Publicerad: Johan Axenborg
Redigerad: Johan Axenborg

ATM - 121244