feb17Vägvalsövning #16

Framöver kommer det bli regelbundna teoretiska övningar. Det här är första övningen av många fler.

Bakgrund

För att öka våran tekniska förmåga startar vi en serie övningar som till största del kommer att handla om vägval och sträckplanering. Syftet är att vi ska bli bättre på att välja vägval samtidigt som vi förbereder oss inför värdetävlingar genom att vi till stor del kommer att lägga övningarna på dessa kartor.

Vilka får vara med?

Alla som vill får vara med. Man kan antingen deltaga genom att själv fundera  för sig själv eller så kan man vara med och ladda upp sitt "resultat". Mer om det nedan.

Hur går det till?

Exakt vad övningen går ut på kommer att skilja från gång till gång. Framförallt i början kommer vi att försöka hitta den bästa varianten så läs instruktionerna varje gång. Vi kommer att använda nyheterna på hemsidan men vi publicerar inte dessa övningarn på startsidan så till att börja med kommer vi maila ut genom elitlistan.

Hur lägger jag in mina vägval?

Du får själva rita in dina vägval i något lämpligt bildbehandlingsprogram. Sedan laddar du upp bilden till http://gmok.se/Photo/ManageAlbum/167

När bilden väl ligger där kan du lägga in den i nyheten. Du väljer då att redigera nyheten och i texteditorn klickar du på ikonen med tre bilder. Använd följande inställningar Bildens storlek: liten, Länkar till:  Full, Bildgrupp: maps

Under bilden skriv vems vägval det är. Anledningen till att ni ska välja liten bild är för att de som inte har gjort övningen inte ska se vägvalen innan de har tänkt själva.

Utveckla gärna kring hur du tänkte som en kommentar till nyheten. 

Dagens övning

Av: Micke

Dagens övning är en vägvalssträcka på 10-mila kartan. Uppgiften går ut på att välja 2-3 vägval. Markera gärna det bästa med grönt sedan blått och sist rött. När du har valt dina vägval så ska du även för varje vägval rita in var du tror du är vid varje hel minut.

Om vi antar att ett vägval var att följa sträcket så skulle du alltså rita in var på sträcket du tror du är efter 1 minut, 2 minuter osv osv.

Syftet är att bli bättre på att förstå hur olika terrängtyper påverkar hastighet och därmed hur lång tid sträckan tar att springa.  Tycker ni det är svårt att uppskatta distansen när ni inte har kartan i handen så kolla på meridiarnerna

Inritningar

 

Micke               Axe          Christian

Ola                Karl

Johan F

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Frysen 26 feb 2011 19:00
  Förresten vore det bra om man kunde få lite mer info om skalan. Hur långt är det mellan meridianerna?
 • Frysen 26 feb 2011 18:58
  Sådär, nu har jag också lagt upp. Trevlig övning!

  Precis som Christian utgick jag från att det var nattorientering som gällde. Dessutom antog jag att jag sprang ensam, och inte i klunga, vilket såklart hade gjort uppgiften mer komplex.

  Efter att ha försökt dra bra minutstreck så verkar det som att mitt förstahandsvägval (höger) var det långsammaste av de tre jag ritat ut. Jag är ändå rätt nöjd med det. När jag springer ensam på natt så strävar jag efter att göra enkla lösningar, där så lite som möjligt kan gå snett. Där känns höger tryggt. Bomba på på vägen och dessutom möjlighet att läsa in resten av banan..
 • Micke 21 feb 2011 21:23
  MickeDet blir lite olika resultat ändå. Jag har nog valt fel stråk genom det gröna strax innan vägen. Det går nog snabbare att hålla sig på det platta som ni andra tänkte.

  Jag tror nog kanske att höger kan vara snabbare även om både Ola och Christian valt vänster för om man kollar på Olas tider från 4-min sträcket där det faktiskt är ganska stor stig och nedför så är det räknat med lägre hastighet än vad det är på ängen första delen av vänstervägvalet.

  Annars tror jag Ola har lyckats bättre än mig och Anders med att uppskatta tiden på första delen av högervägvalet. Jag tror att det är svårt att blåsa på för fullt på de små släpstigarna.

  Eller vad tror ni?
 • Christian 18 feb 2011 18:14
  ChristianKul övning! har aldrig tänkt på att räkna minuter så här.

  Jag följde era råd och skrev mitt namn på kartan, det tror jag var ett bra drag.

  Vad gäller mina vägval så har jag utgått ifrån att det är nattorientering som gäller eftersom detta är 10-mila-kartan vilket har lett till att fler vägval är av runt-om-karaktär än jag gissningsvis hade valt på dagen.
 • Micke 18 feb 2011 17:57
  MickeAxe>> Jag misstänkte att det skulle bli lite klurigt. Jag tror vi i fortsättningen gör så att man får skriva sitt namn i bilden istället. Om man inte skriver namnen under blir det inte så svårt. Alternativt att vi lägger det i en tabell.
 • Axe 18 feb 2011 17:31
  AxeBra jobbat Micke!
  Jag hade lite svårt att placera min bild brevid din där jag ville men lyckades efter några försök.

  Jag tycker om när sträckan är roterad så att den pekar uppåt på skärmen, man kan ju rotera den själv men det kan vara en smart grej vid inläggning av vägvalssträckan.

Taggar

Ändringar

Publicerad: Mikael Eliasson
Redigerad: Christian Tingström

ATM - 121244