mar07Torrteknikövning #35

Det är dags för den tredje torrteknikövningen i en serie av övningar. Denna gång knyter övningen an till strategisnacket vi hade under träningsdagen i lördags.

 

Tidigare övningar

Tidigare övningar kan du se på http://gmok.se/News/ByCategory/15

Kolla gärna tillbaks på föregående övningar för att se om det kommit in några kommentarer eller nya inlägg sedan du senast tittade där.

Dagens övning

Av: Mäster Ols

Uppgiften är att redogöra för en strategi för att undvika eller minimera bomtiden i tre olika scenarior. I samtliga fall är du ensam och på varje karta finns den löpväg du är mer eller mindre säker på att du sprungit, men av någon anledning har du inte helt koll på var du befinner dig för ögonblicket. Uppskattad tid och löpriktning finns givet och nu är det din uppgift att lägga upp en strategi. Löpriktningen är angiven med en pil vars placering inte har något med nuvarande positionen att göra utan bedöms bara utifrån kompassen och riktningen du sprungit senaste 10 metrarna.

Svara som kommentar

Scenario 1

Antag att sträckan springs på dagen och det har gått cirka 20 sekunder sedan du visste att du sprang upp för höjden, men nu får du inte ihop någonting.

Scenario 2

Denna sträcka springs på natten och är i det riktigt luriga partiet längst söderut på 10-milakartan, där sikten kan vara ganska så begränsad. I synnerhet i mosspartierna. Denna gång har du grovorienterat på riktning till mossen och sedan försökt hålla i kompassen, men tyvärr tappat kartläsningen och hade inte full koll på var du passerade mossen. Uppskattningenvis lämnade du mosskanten för cirka 15 sekunder sedan och har fått en ordentlig klump i magen nu in mot kontrollen.

Scenario 3

I detta fall har du jagat en mindre klunga som du fått syn på ut från föregående kontroll och därför tappat kartkontakten något och är inte helt säker på var du gick upp för brantkanten, men helt klart var du höger om mosspartiet innan sluttningen. Du har närmat dig klungan, men har inte riktigt kontakt än och när de drar ännu mer höger uppe på platån är du ganska så säker på att de har en annan gaffel. Du får inga tydliga inläsningsobjekt uppe på platån och nu har det gått ca 1:30 sedan du kom upp.

Diskutera scenariot både vid en dag och en nattsträcka. Skiljer sig dina strategier åt?

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Doktorn 24 mar 2011 12:53
  Eftersom lunchen är kort så hinner jag bara dra ett scenario. Jag väljer nr 2.

  Scenario 2:
  Stanna upp!! Djupandas!! Spring lugnt tillbaka mot mossen, samma väg som jag kommit. Spana efter höjder norr om mosskanten.

  Om jag nu inte med höjderna läst in mig så att jag är helt säker så springer jag upp på en höjd i mosskanten, företrädelsevis en västerut. Där borde jag kunna lista ut på vilken höjd jag står, och därmet på ett lugnt sätt fortsätta mot kontrollen för att spikqa den. På höjden spanar man efter formen på höjden och dessutom kan man spana eftrer älgtornet på andra siddn myren.

  Spika lugnt kontrollen. Var sedan extra metodisk till nästa kontroll för att hitta flytet igen.

  Men visst, som Micke antyder så är man frstad att ifortsätta framåt trots att man är osäker. Det gäller nog att våga stanna upp (och djupandas) några sekunder.
 • Micke 08 mar 2011 21:53
  MickeDet var några kluriga områden. Det är intressant att inse hur mycket jag faktiskt chanser i dessa lägen normalt och hoppas att det löser sig längre fram.

  Scenario 1: Jag kompenserar till höger men fortsätter mot kontrollen. Den stora sluttningen fungerar bra som gräns åt höger och hyggena + mossarna till vänster är en gräns åt det hållet.

  Scenario 2: Det klokaste vore nog att vända tillbaka till mossen och läsa in sig(tapp på ca 40sek). Det andra alternativet vilket jag nog hade gjort väl på plats är att dra åt höger för att försöka få mossarna. Dock kan jag ju faktiskt ligga höger om mossarna redan innan om jag inte varit så noga och då kan det sluta illa. Och även om man ligger vänster kan det vara svårt att veta vid vilken av mossarna man hamnat.

  Scenario 3: På natten hade jag satsat på att studsa mot stigen. Då gller det att hålla koll på att man är höger om den stora gröna sänkan och sedan på stigen kolla om det lutar åt höger eller vänster för att veta på vilken sida av branterna man hamnat och sedan läsa in sig mer noga.

  På dagen skulle jag kolla var jag har högsta punkten och försöka följa höjdryggen ut. Även här skulle jag hela tiden ha som backup att studsa mot stigen.
 • Karl 08 mar 2011 14:36
  Tack Mäster Ols! Mästerligt!

  Scenario 1
  Lägger på kompassen, (noga) riktning hyggen!
  Där läser jag snabbt in mig och går från höjderna ner mot kontroll. Forhoppningsvis ser jag stor gulmosse (Söder om tydligaste höjden/Öst om höjdplatå) som sista säkra.

  Scenario 2
  Springer tillbaka och läser in mig exakt vid mosskanten. Härifrån måste jag ju ff ha stenkoll. Förvisso detaljfattig motluta, men mitt vägval skulle fullföljas med lilla kombinationen av höjden, sten och gulmosse som sista säkra.

  Scenario 3
  Dag, inga större problem, läser in mig så snabbt som möjligt och om inte annat så gör grovkommass-löpning att jag kan läsa in mig på höjdpartierna under sträcket samt den större mossen, alternativt nån sten.
  Natt, wow, svårt, men jag läser kontrollbeskriving, ser att kontrollen ska sitta på södra sidan av höjden, tar kompass (om än grovt), utnyttjar att jag kan se långt och troligtvis skymta kontrollen springandes över de högsta höjderna.
  Alternativt (vid dålig sikt) ångrar jag bittert att jag tog detta vägvalet och inte gick vänster. Försöker då reparera genom att avsiktligt styra mer väster ut och fångas upp av tydliga mossdrag och branter.
 • Ols 08 mar 2011 12:39
  Försökte använda stor storlek på bilderna i nyheten, men det funkade tydligen inte. Ändrade till liten storlek nu och det verkar bättre. Är ju bara att klicka på den för att se sträckan.
 • Christian T 08 mar 2011 08:09
  Christian TJag vet inte om det är min dator det är fel på, fullt möjligt scenario, men jag lyckas inte se bilderna/kartklippen i någon av de tre webläsarna (Explorer, firefox, crome).

  Jag gör ett nytt försök senare:)

Taggar

Ändringar

Publicerad: Ola Martner
Redigerad: Ola Martner

ATM - 121244