dec06Lucka 6: Jultomte med speed6

Till den sjätte luckan har redaktionen sänt ut en av sina mest erfarna reportrar för att ta tempen på en halländsk projektil som snart avslutar sitt första år i GMOK-blusen. Det bjuds på hembesök hos ingen mindre än Erik Johansson. Håll till godo!

”Tartan eller tallhed!?” när Erik öppnar dörren till sin tvårummare på Studiegången får han frågan närmast kastad i ansiktet.

Svårt… men jag väljer ändå tallhed, svarar Erik lite lätt uppskrärrad efter den väl hastiga intervjustarten.

Fiske, jag drar mig till minnes att Erik gillar fiske och bestämmer mig att byta strategi från Skjutjärnjournalist till Påläst dito. Ja jag gillar fiske svarar han på klingande halländska.

Skönt, nu är jag på banan, det är såhär en julkalender ska vara tänker jag och fortsätter:

”Nu är det ju fem månader sedan Fiskeriverket lades ner och dess mesta verksamhet övergick i Havs- och vattenmyndigheten, hur tycker du det har funkat?”

Njaa.. jag har ingen koll på det. Det är ju inte riktigt den sortens fiske jag gillar. Jag vill ha lite mer finlir liksom och så berättar han målande och entusiastiskt om sprallig harr, den större havsöringen och om flugfiske i strömmande norrländska vatten.

Nu tror jag mig igen hittat rätt nivå, jag ska anta en mer tillbakadragen Lyssnande attityd.

Erik är ju likt gamla klassiker som Tumba, Bempa m fl, landslagsman i två sporter. I orientering blev det landslagsdebut redan som förstaårssenior på EM i orientering i Bulgarien 2010. Då kom hans lag 4:a i stafetten och Erik tog hem segern på startsträckan! I friidrottssammanhang gjorde Erik Finnkampsdebut i somras på 5 000 m. På upploppet var han på väg förbi sin namne Senorski, och gick mot seger, men istället för att kämpa sig till segern tar han sin lagkamrats arm och de springer hand i hand i mål. Att Senorski fick segern bryr sig Johansson inte så mycket om. Fast lite kul hade det ju ändå varit att vinna tillstår Erik.

Friidrottframgångarna har dock en baksida för oss GMOK:are. Ja nästa år blir det mest satsning på löpning, orienteringen blir väl ungefär som 2011, d v s mest stafetter. Ska jag välja individuella lopp tar jag hellre några bonnatävlingar än t ex Elitserien.

Trots en kanonsäsong på den ovala banan (Sverige-etta på  1500m och -trea på 5 000m), räckte det med ett misslyckat uttagningslopp för att du skulle bli petad från såväl terräng-NM som terräng-EM, hur känns det? Det var inget mål i år och kändes mest jobbigt att gå in för terrängsäsongen, kanske var det därför jag inte var på topp inför testloppen där amerikansk uttagning tillämpades.

Vad är hemligheten med att vara så bra på allt från 1,5 platta racerkilometer till 16 km i tuff orienteringsterräng? Mina gener har gett mig en naturlig snabbhet som jag har behållit trotts att det mestadels blev OL-träning i unga år. Jag gick OL-gymnasium i Eksjö och har tränat mycket uthållighet.

Det där med  ´16 km i tuff orienteringsterräng´ avser förstås årets Tiomilaspurt som gav GMOK en 5:e plats och som är svår att glömma för oavsett om man är GMOK:are eller Babtiste Rollier. Hur minns du loppet? Det hade inte blivit så mycket OL innan så jag var lite nervös över att kanske få gå ut helt ensam. Men jag fick fint läge och gjorde en bra inledning som gjorde att jag efter några gafflade kontroller kom ihop med Babtiste (Kristiansands OK). Sen hängde vi ihop hela banan och han hade initiativet även om jag var med på kartan. Han tryckte på riktigt hårt när det var brant uppför (vad säger du, en schweizare som springer fort uppför…?!). Mot näst sista kontrollen var jag lite het och tog eget vägval men det var inte så bra så jag kom lite efter in mot sista. Det som sedan hände är spurthistoria, nämligen att Erik pulvriserade Babtiste och Olle Kalered i OK Denseln.

Inte nog med att Erik är dubbel landslagsman, han finns även i dubbel upplaga. Tvillingbrodern Kalle är nämligen (nästen?) lika bra som Erik både på OL och löpning? Vi har väl alltid varit jämna, de senaste åren har jag slagit honom för det mesta, men häromveckan slog han mig i ett backlopp så jag kan inte vara säker.

Fast ni är så lika tillhör ni varsin kategori av människor (det finns ju som bekant två sorters människor, de som är GMOK:are och de som ännu inte har blivit det). När ska Kalle byta kategori? Det får vi väl se om det kommer hända  säger Erik och avslöjar att han och brorsan har smidit framtidsplaner. Nu läser jag tredje och sista året på maskinteknik på Chalmers, men det är nog inget jag vill jobba med. Istället har jag spanat in en utbildning som verkar roligare. Jag tänkte läsa Landskapsvård i Mariestad. Jag och Kalle ska köpa ett torp där myser Erik och man anar att en viss högröstad hemmansägare med Bollebygdsrötter har inplanterat torparromantik i de halländska gossakropparna.

I friidrott har de båda bröderna alltid tävlat för Stockholmsklubben Hässelby SK, fast de aldrig bott på ostkusten. Verkar ju suspekt kan man tycka men när man får höra att de skickar Erik på ett fyra veckor långt träningsläger till Afrika börjar man ju förstå. Vi åker till Kenya på Annandan berättar Erik tålmodigt och fortsätter Det kommer göra gott för mitt knä, jag brukar få ont i det när jag tränar i kyla.

Jag spanar runt för att se om det kan finnas nån dam i Eriks liv men trots att han verkar vara något av en svärmorsdröm, bedyrar han att det är lugnt på den fronten. ”Just nu” tänker jag och kommer osökt in på Eriks festaroffensiv. Hehe, ja fast nu är den nog över för den här gången. Den blev rätt kort. Och jag vet väl inte om jag är en sån svärmorsdröm ändå urskuldar sig 22-åringen på sitt egna pillemariska sätt.

Erik börjar till min förvåning klä om till blåställ så jag antar att det är dags att packa ihop kameror och annan rekvisita och säga lycka till och adjö till den ödmjuke ynglingen med sin avslappnade inställning. Jag ska ut och byta topplock på 95:an säger Erik och när jag tittar klentroget på honom tillägger han att jag är nog lite händig ändå. Själv har jag inte bytt topplock på bra länge tänker jag när jag rattar hemåt, kanske bäst att göra det. Fast det får bli en annan dag, en annan lucka.

/ Kristoffer Sideby

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Krocko 06 dec 2011 23:44
  Tack för positiva kommentarer! Det bör förstås tilläggas att den ovala säsongen toppades för Eriks del med en suverän 4:e plats på 5 000 m i JEM.
 • Ola W 06 dec 2011 22:40
  Gilla :)
 • Bodil 06 dec 2011 22:33
  Tack Krocko för ett fint porträtt i ord!

  Känns skoj att man fick vara med på att hörn av den korta "festaroffensiven".... Hade från detta kunnat bidra med några ord om Eriks danstalanger, men det lämnar vi för denna gång.
 • :) 06 dec 2011 13:25
  :)
 • Killgruppen 06 dec 2011 07:19
  Underbart!
 • Revenger 06 dec 2011 06:53
  En läsvärd intervju med både humor och eftertanke!

  Det märks att kräldjuret har utvecklat och förfinat sitt språk efter att ha levererat flertalet trevliga reportage i GOF:s tjänst under många år.

  Nu väntar vi bara på det riktiga genombrottet i orientering. Vågar vi hoppas på att det kommer på 25-manna nästa år tro?

Taggar

Ändringar

Publicerad: Ola Martner
Redigerad: Ola Martner

ATM - 121244