dec07Lucka 7: GMOK goes global1

Vi fortsätter våran resa runt om i världen. Tidigare har vi besökt Norge och Irland.

Först tillbaka till Irland och en påminnelse

Vi börjar med att påminna om att idag är sista dagen att skicka in fotoorienteringen. Resultaten från den kommer att komma i morgondagens lucka. Det var vissa funderingar på vad gradtalet betyder. Det är alltså riktningen från där jag tog kortet till kontrollen. Så står det 15 grader ligger kontrollen nästan exakt norr om positionen där kortet togs.

Ledtrådarna för Irland kanske inte var helt lätta men det är heller inte meningen, det ska vara lite utmaning.

5p Granne i rött har i många år varit mer omskriven

Som orienterare så kollar man ofta på den röda nålen, och den pekar ju åt norr. Norr om Irland har vi Nordirland som tidigare nämnts mycket i tidningar pga konflikten med Storbritannien.

4p Förutom ekonomin har även en plåtburk från detta land sjunkit som en sten

Denna plåtburk är Titanic som byggdes i hamnstaden Belfast

3p 17 mars är en stor dag i detta landet och firas världen över

st patrick's day

2p Klubben har en VM-löpare från detta land

Niamh har sprungit VM, nu är jag lite osäker på om i år var första gången men i år var hon med.

1p 1038 möh är högsta punkten på denna gröna ö

Kan du gissa landet?

Se hur tidigt du kan lista ut svaret:

Har du inte lyckats lista ut landet? Det gör inget då det kommer att visa sig nedan. Skriv gärna hur många poäng ni lyckades få

 

Klicka för att visa landet

Österrike

Även denna gång har författarna gett sig på att skriva på svenska. Det är fantastikt vilka språktalanger våra löpare är. Förutom Roland och Henrik som har skrivit har vi också Wolfgang som springer för oss och kommer från Österrike. Nu lämnar vi över ordet:

Hej, vi heter Roland Fesselhofer (24) och Henrik ”Sylta” Sulz (21) och kommer från Österrike, från närheten av Wien. Vi är utbytesstudenter i Göteborg under en termin. Henrik läser företagsekonomi på Handelshögskolan, och Roland matematik på GU resp. Chalmers. Vi bor i Rosendal för att vara nära ett bra träningsområde :-) Vi berättar lite om orientering i Österrike.

Det är inte så populärt som i Sverige. I det österrikiska Orienteringsförbundet (ÖFOL) finns det bara 64 klubbar, som har ungefär 1600 mer eller mindre aktiva medlemmar. Många börjar springa orientering därför att deras föräldrar gör det, eller kommer i kontakt med det i skolan och blir medlem av en klubb senare.

Klubbarna är alltså det viktigaste för att erbjuda både träning och tävlingar. Dessa tävlingar finns i hela Österrike, men man måste högst åka så långt som från Göteborg till Stockholm eftersom Österrike inte är större än det! Det finns ca. 12-14 nationella tävlingar med ungefär 600 deltagare och flera lokala, men där finns det oftast inte mer än 100 löpare.

Därför är det en stor skillnad mot Sverige beträffande träningsgrupperna. Eftersom det inte finns så många löpare på klubbarna, är det svårt för varje klubb att stödja en stor ungdoms-/elit-träningsgrupp med så många träningar i veckan som i Sverige. Istället är det viktigare men också lite lättare att kvalificera sig för (ungdoms)landslaget och ta del av träningserbjudandet där.

Till sist ska vi visa fyra österrikiska kartor, en som är typisk för den östra delen av Österrike där vi båda bor – Rolands ”home map”, två som demonstrerar hur västra delen ser ut, och en sprint karta som vi tycker mycket om.

Kartorna

Bildspel

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • jaxe 07 dec 2011 22:09
    Jag visste iofs svaret, men tror jag hade fixat det på 2 poäng :)

    Kul läsning grabbar!

Taggar

Ändringar

Publicerad: Mikael Eliasson
Redigerad: Mikael Eliasson

ATM - 121244