dec13Lucka 13: GMOK goes global 4

Vi fortsätter våran resa i världen och besöker våra utlandslöpare.

Förra luckans svar

5p Rebus: 90 + 3 43.66

90 är gradtalet för Öst och 3:43.66 är Eriks rekord på 1500m.

4p Skynet

Skynet startar tredje världskriget i Terminator-filmerna. Arnold som är huvudrollsinnehavare kommer ifrån Österrike

3p Heta ökennätter måste besöka detta land

Nu blir det riktigt långsökt: Sahara Hotnights – Visit to Vienna

2p En av våra löpare från detta land kanske återfinns i två format på julbordet nästa vecka

Frågan syftar på Henrik Sulz som fått smeknamnet Sylta/Syltan

1p 8.4 miljoner invårare i detta alplandet

Dagens land

Från detta land har vi under de senaste 5? åren fått mycket välkomna förstärkningar. Först var det Noemi som anslöt sig till flocken 2006 och livade upp tillvaron med bra fart under hovarna och ett ständigt leende. Året därefter kom Caroline och tillsammans med Mimmi, Lousie och Helen bildade de ett ritkigt start förstalag på 10-mila. Det slutade med en 22:a plats där Mimmi faktiskt var den som gjorde det allra bäst med en 4:de plats på sträckan. Att inte se Lina i förstalaget och på sistasträckan känns lite underligt. Framöver kanske vi får se Lina på en annan sträcka nu när Judith bytt till oss och tar över efter Noemi och Caroline som lagt av med orientering respektive bytt till Bekkelaget.

På herrsidan har vi de senaste åren haft glädje av Raffael och Phillip som betytt mycket för de senaste årens stafettframgångar. Förutom stafetterna så var Raffaels framfart och på O-ringen sprinten 2010 i Örebro något extra att följa. Han knep andraplatsen här i riktigt hårt motstånd.

Förutom dessa löpare har vi även Rachael och nu under hösten har Fabienne Wenger sprungit för oss. Hon var bland annat med i 1:a laget på 25-manna.

Hur fostras dessa stjärnor hemma i Schweiz då? Det har vi bett Phillip att beskriva. 

Schweiz

Hej allasamma,

Jag är Philipp Sauter, en klubbmedlem från Schweiz. Jag är 22 år gammal och studerar psychologi i huvudstaden Bern. Jag är i klubben sedan 2009 och har varit med i de stora kavlarna de tre sista år, men också jobbad som dräng i Hagås i sommras. Jag är väldigt tacksamt att jag har kommit i en så himla fantastisk klubb och försöker att komma så mycket till Göteborg som möjgligt, men det är inte så lätt att göra, för vi har många landslagaktivitäter året runt.

Micke frågade mig, om jag kan skriva något fran Orientering i Schweiz. Jag ska forsöka, men jag vill inte skriva för mycket. för vi har oroligt många olika terrängtyper och det är en helt annat sak att orientera på en schweizersk alpäng eller i en så kallad „medelland“-skog. Kanske kan jag först lite beskriva, vilka typer av orienteringskarta vi har och sedan prata lite om de finaste biter, med kartexempler bara från östra delen av Schweiz, var jag kommer ifrån.

Där finns ganska flaka skoger i område mellan Jurafjällen och Alparna. Det är 30% av Schweiz, men nästan 80% av människor bor där. Och därför också de mesta Orienterare, framförallt dom som satsar, för bara där finns universitätarna. Dom skogarna är fullt. Många väger, mycket grönt, livsfarligt grönt kan man säga. Inte riktigt interessant för orientering. Därför tror många Schweizare det är roligt att springa i stadsområder, för de är mindre skitig att springa i staden och fastna grönområde.

Men resten av Schweiz är väldigt fint. Men där finns några problemer:

De är ganska svårt att komma dit, det tar mycket tid att resa i Alparna. Där finns snö för ganska lång tid också. De är ganska brantigt i alparna. Där de är lite flackare, finns många skydda områdarna, för vilddjur som är fåa i Schweiz. Stora fuglar som tjädar är de sämsta, inte många av dom kvar, därför är de kört när dom updjukar i en skog. Jag vet att det är svårt att förstå, att det kan bli förbjudet att springa i en skog, men orientering har inte sama vikt här i Schweiz som i sverige. Dessutom har vår land inte mycket vildmark kvar och därför är det så. Och med 2000 aktiva orienteringslöpare har vi inte mycket att säga.

Anyway, jag tror ända att de är en brilliant orienteringsland när man vet vårt att löpa.

Till exempel i min hemmaterräng finns ganska manga Områder som är fantastisk-kul fint.

Churs stadskog. Ganska unikt, väldigt många och djupa raviner. Bästa ställe för att lera sig sluttningsorientering.

http://tero1.free.fr/cartes/woc/woc2003-medf.gif

„Mestkänd“ är kanske kartan från vm 2003, medeldistans, otroligt fint bok- och granskog med blåbär på vissa ställer, men ändå oväntad rasklöpt terräng. Thierry snittade på 5min per kilometer, även med 200 meters stigning.

Skogen fortsäter söderut, här en kartprov, men löpbarheten är mycket tyngre. Där fanns tävlingar med

Några mil från Chur finns en av vildaste skogsområder i Schweiz. Brantigt, jobbigt, bökigt. Gran och tallskog. Bara för de tuffaste killar och tjejer. Ganska nära har dom skjutit en björn, vilken är enormt sellan i Schweiz.

Alla kartor från min klubb i Schweiz, OLG Chur, hittar ni här.

http://olg-chur.ch/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=31

Det var bara några omrader därifrån jag kommer. Hoppar det var roligt.

 

Vi tackar för den rapporten från Phillip och hoppas att vi snart får träffa våra Schweiziska vänner igen.   

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Bodil 13 dec 2011 22:24
  Fantastiskt Philipp! Bra att du tar upp jobbet som dräng som en av dina stora meriter :).

  Fin rapport! Jag kan rekommendera Swiss-O-week. Kommer gärna tillbaka och springer!
 • Elit 13 dec 2011 17:35
  Fantastisk rapport :-)
 • Louise 13 dec 2011 12:37
  Helt otroligt vad du har blivit bra på svenska! Blir sugen på att springa lite OL i Schweiz, har aldrig varit där. Skulle gärna se en stor fugel som uppdjukar i en skog någonstans.
 • Jocke 13 dec 2011 10:28
  Helt fantastiskt!

Taggar

Ändringar

Publicerad: Mikael Eliasson
Redigerad: Mikael Eliasson

ATM - 121244