dec20Lucka 20: Klubbmästerskap i CF3

Idag har Måns, klubbens världsetta i CF(Catching Features) lagt ett klubbmästerskap åt oss. Vi går även igenom vad CF är och varför man skulle vilja spela det.

Catching Features är ett orienteringsspel till datorn. Precis som i vanlig orientering går det ut på att springa en orienteringsbana så snabbt som möjligt. Lätt som en plätt när man inte behöver oroa sig för stukade fötter, jobbiga tuvor eller mjölksyra upp till öronen? Inte direkt, till skillnad från i verkligheten går det 4x så fort vilket ställer högra krav på snabba beslut och gott kartminne.

Mer info som Catching Features hittar ni på deras hemsida. Det finns en gratis Demoversion men med kan man inte springa några tävlingar online. För att göra detta måste man köpa en licens. Priset för detta är 40 dollar och då ingår 4 inloggningar(dvs 4 personer kan ha sitt eget konto att springa tävlingar med) men man får bara installera på en dator. Beställning görs här.

Vi har redan ett gäng i klubben som spelar CF. Mest framgångsrik är Måns som tidigare har varit rankad som världsetta. Men även Jocke(36:a), Hedberg(43:a) och Runesson(44:a) ligger topp 50 på rankingen.  

Vi passar på att ställe Måns några frågor:

Du ligger just nu två på rankingen men ryktet säger att du då och då har 1:a platsen. Hur ligger det till egentligen?

Då och då vet jag väl inte, men jag har legat etta minst en gång, kanske två. Låg kvar ganska länge då också. Ranking är kanske inte det viktigaste men det är alltid kul att ligga bra till och ha något att stoltsera med, inte allt man kan vara bäst i :)

Hur många tävlingar brukar du springa i veckan? Och vad brukar du sluta placeringsmässigt?

Det varierar lite beroende på utbudet, eftersom tävlingarna görs av andra personer kan det skilja mycket från vecka till vecka, jag springer bara de bra tävlingarna också. Men säg att jag snittar 10 tävlingar i veckan. Placeringen brukar variera lite på svårighetsgraden, jag är ofta bättre när det är svårt, men är jag nöjd med loppet brukar jag oftast komma topp 5.

Har du någon gång under ett vanligt lopp tänkt? Fy vad trött jag är! Jag önskar att jag spelade CF och åt chips istället!

Nej, det har jag inte

Vad är skillnaden mot vanlig orientering när det gäller orienteringstekniken? Har din orienteringsteknik någon nytta av att spela CF?  Finns det några faror, dvs saker som man riskerar att ta med sig men som inte fungerar likadant i verkligheten?

Den största skillnaden enligt mig är avsaknaden av vägvalsorientering, det är svårt att få till i CF vilket såklart leder till att rakt på eller någon variant nära strecket oftast är bästa vägvalet, framförhållning blir då inte lika viktigt som i riktig orientering, det räcker att man vet vilket håll man ska åt för att hitta bästa vägvalet, självklart finns det undantag och ibland är det riktigt bra vägvalsorientering. Det faktum att kartan stämmer perfekt överens med terrängen i CF skiljer sig ju också en del från verkligheten, men det påverkar kanske inte orienteringstekniken så mycket.
Jag tror att det finns flera saker man kan ha nytta av från CF. Det första är tempot man läser kartan i, tror man blir bra på att snabbt uppfatta/läsa av detaljer och välja vägval. Man blir nog ganska duktig på att anpassa sig till ny terräng, man fattar snabbt vad som är bra att navigera på osv. Sist men inte minst är det jättebra mängdträning, man kan springa väldigt mycket och i väldigt olika terrängtyper, det går inte att springa så många banor på så kort tid som man gör i CF och det tror jag är bra, speciellt på vintern då det kan vara svårt att få till kvalitetsträningar i verkligheten.
Personligen upplever jag inte att jag påverkas så mycket av sättet jag orienterar i CF, så jag ser egentligen inga faror med att spela det.

Vi som bara har testat CF några gånger är långt efter och det kan kännas i det närmaste hopplöst. Hur lång tid tar det innan man börjar närma sig top 10 på en tävling? Vad är det som man lär sig, dvs vad skiljer nybörjaren mot er topplöpare?

Generellt sett tar det nog ganska lång tid, men det varierar nog en del person till person. För mig tog det ungefär ett år att bli riktigt bra, med riktigt bra menas stabil topp 10, att närma sig topp 10 och hamna där ibland går fortare. Det som skiljer en topplöpare från en nybörjare är nog främst hastigheten man klarar av att springa i, CF går jäkligt fort och man måste vara riktigt snabb i beslutsfattandet samt avläsandet av terräng för att bli bra, farten är något man lär sig hantera när man spelar och det handlar om att springa mycket för att behärska den. En annan sak som skiljer topplöpare skulle jag gissa är lite spelteknik, man behöver kunna kontrollerna (inte så svårt att lära sig) samt vara duktig på att undvika träd, det hjälper om man har lite spelvana.

För ett tag sedan ledde Anders Hedberg en tävling men i sista stund gick du inte och visade att gammal inte alltid är äldst och tog segern. Var det extra roligt att ta hem den tävlingen?

Ja, det var kul, inte för att tävlingen var så spännande utan för att han själv ringde mig och bad mig springa den.

Undertecknad kan bekräfta att Hedberg inte var helt nöjd med det telefonsamtalet i efterhand.

Har du någon gång lyckats med vad du tycker är det perfekta loppet på CF? Hur nära har det varit annars?

På några riktigt lätta banor har jag nog gjort det, men då tillsammans med ganska många andra så de tillfällena räknar jag inte. Ett perfekt lopp på en bra bana har jag nog aldrig lyckats med, men det beror främst på att man blir så himla petig i CF, finns alltid något man skulle kunna göra lite bättre och eftersom tiden går så fort kan småsaker kosta mycket tid, jag har dock varit riktigt nära flera gånger, då handlar det kanske om några sekunder ifrån perfekt.

KM 2011 

Såhär sista dagarna på året är det då dags för årets sista(?) KM. Måns har gjort en tävling i Skatås. Resultatlistan hittas på http://www.catchingfeatures.com/comps/raceinfo.php?raceid=8952 och tävlingen kan springas fram till 23 dec 06:00 och efter det utom tävlan.

Lycka till alla och tack för att du tog dig tid att fixa tävlingen Måns!

 

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Micke 23 dec 2011 17:35
  Svårt som bara den var det. Testade springa banan med Jockes konto och hade 45 min.
 • Ställningen just nu... 21 dec 2011 08:37
  Med knappt två dygn kvar av KM är ställningen som följer:
  1. Eliasson GMOK 27:50
  2. Hedis GMOK 30:17
  3. Johanr GMOK 30:35
  4. Jonte GMOK 53:12
 • jaxe 20 dec 2011 11:55
  Kul Måns! Blir till att göra CF-comeback :)

Taggar

Ändringar

Publicerad: Mikael Eliasson
Redigerad: Mikael Eliasson

ATM - 121244