dec21Lucka 21: Julrusch med Lina och Johan1

Mitt i julruschen råkar kalenderreportern på klubbens två landslagsstjärnor, Lina Strand och Johan Runesson. Innan de båda stressar vidare hinner jag övertyga de båda om att aktieägarna… klubbmedlemmarna vill ha några juliga svar från dem

Ni har båda haft riktigt fina säsonger, vad är ni mest nöjda med under säsongen som varit?

Lina: Jag är mest nöjd med att jag tagit ytterligare ett kliv närmare världstoppen och har väl etablerat mig strax bakom de allra bästa. När det gäller ett lopp så måste jag välja SM lång-helgen. Lyckades hamna i helt rätt mode inför tävlingarna som jag har haft svårt för innan. Jag gjorde precis det bästa jag kunde göra där och då, både under kval och final. Det räckte till en 5:eplats, där topp 3 var samma personer som kommit 1:a, 3:a och 4:a på VM långdistans någon månad tidigare.

Johan: Det är svårt att välja en sak så jag måste nog gardera mig. Jag skulle vilja nänma två lopp eftersom de skiljer sig lite. Det ena är stafetten Spring Cup, här sprang jag sista sträckan på en stor stafett för första gången. Jag sprang väldigt bra och det var nästan magiskt när jag kom till både varvning och mål hur hela laget och ledarna bara vrålade på mig. Det var ett härligt minne av första riktiga tävlingen med klubben. Det andra är min seger på fjärde etappen av O-ringen. Det var min första seger någonsin på en etapp i O-ringrn då det var speciellt för mig. Dessutom när jag sedan fick höra att det var bland det bästa någon gjort individuellt i klubben var det också väldigt kul att få vara med om.

Hur går vinterträningen? Kör du samma upplägg som tidigare eller har du ändrat något?

Lina: Det går bra. Har börjat metodiskt med att successivt öka mängdträningen efter säsongen. Ett mål till nästa år är att bli snabbare på hårt underlag vilket gör att jag hittills valt att köra mer ren löpträning än orienteringsträning. En typisk vecka har under denna period sett ut som följer:

Måndag: Löpning ca 50min + COLs cirkelstyrketräning + innebandy.
Tisdag: Löpning lugnt runt 8:an + GMOKs intervaller på kvällen.
Onsdag: Lugn löpning + styrka
Torsdag: Sprint-OL/eller jämförbart + Distans
Fredag: Löpning/VILA
Lördag: OL/Snabbare löppass
Söndag: Långpass

Johan: Det går väldigt bra måste jag säga. I år har jag fått en ny tränare som tvingar mig att träna lite annorlunda för min del. Jag har tidigare haft en filosofi som innebar att jag gav allt på varje träning men nu ska jag istället försöka lägga krutet på att träna väldigt mycket istället för hårt och lite som jag gjort tidigare. Så det ska bli intressant att se hur jag kommer känna mig till våren. En vanlig vintervecka för min del ser ungefär ut så här.

Måndag fm löpning 45- 60 min, kväll styrka 60 min plus lite innebandy efterråt
Tisdag fm vila, kväll Intervaller med klubben 60 min
Onsdag fm distans i skog eller på stig 90 min, kväll löpskolning och styrka 90 min
Torsdag fm olträning 60 min, kväll nattcup eller nattdistans 70 min
Fredag, antingen hel vilodag eller 60 min löpning
Lördag fm olträning 60 min kväll vila
Söndag fm distans 130-150 min i skog eller på stig kväll vila

När man står på startlinjen vill man ju att det ska gå så bra som möjligt men speciellt när man är på er nivå kommer det in en prioritering. Hur är du inför, under och efter Môsatrôvet jämfört med VM-/ världscup-lopp?

Lina: Inför är det viktigast att jag känner mig sugen och trygg med vad som väntar. Jag är också noga med att ha ätit bra och sovit bra inför. Under så gäller det att bara fokusera på vad jag gör här och nu. Från en kontroll till en annan. Detta vill jag såklart göra oavsett vad det är för tävling och vilken status tävlingen har, men är det typ ”Môsatrôvet” så har jag inte jobbat lika hårt för att hamna helt rätt innan utan kanske har något specifikt moment som jag vill jobba med, likt på en träning, ex att jobba in framförhållning eller liknande. På en tävling när det gäller så försöker jag på olika sätt hamna i rätt mode så att jag är redo när jag startar. Detta är något jag jobbar mycket med för det är det som jag märkt är avgörande för mina prestationer. På stafett är det lättare än individuella tävlingar. Resultat försöker jag att inte bry mig så mycket om, utan det är snarare hur jag genomförde mitt lopp som är viktigt. Jag kan vara besviken om jag känner att jag slarvat och inte gjort som jag planerat samtidigt som jag kan vara riktigt nöjd om jag gjort precis som jag tänkt mig och det gör att jag kan vara nöjd med placeringen också. Det visar ju min status just nu jämfört med de andra och gör jag ett bra lopp blir också resultatet bra, det vet jag. Under 2011 tävlade jag otroligt mycket vilket jag inte ska göra under 2012. Jag skaffade en massa erfarenheter som är otroligt nyttiga, men jag har också lärt mig att jag måste känna ett ordentligt sug efter att orientera – att hålla i en karta och orientera mig efter den så snabbt som möjligt. Är jag sugen har jag lättare att bibehålla full koncentration hela loppet och också göra bra lopp. Nästa säsong kommer dock ändå bli väldigt tuff med många värdetävlingar att prestera på för att nå målet att kvalificera mig för VM.

Johan: För mig är det inte så viktigt vad jag äter innan eller om jag har vilat dagen före eller ej. Det jag gillar är att lyssna på musik lite till och från under dagen. När det sedan är ca 45 min kvar till start börjar jag förbereda mig på riktigt, då är det en bestämd musik som går i öron under uppvärmning. De sista minuterna innan start går jag igenom om och om igen vad jag ska göra, hur jag ska agera och vad jag ska tänka på när jag tar kartan.

Under loppet är jag ofta väldigt koncentrerad på vad jag gör, för mig är det viktigt att hela tiden tänka på var jag är, vart jag ska och vad är det jag ser då jag orienterar väldigt mycket med förenkling och att lyfta blicken. Jag gillar att ta det lite lugnt första 50-100 meterna för att hitta startpunkten och få en blick över banan men sedan är det ofta full fart på de flesta distanserna, förutom ultralång då kanske, som gäller. Det har visat sig att det kanske inte heller är det bästa på en långdistans så ska nog ändra mig där lite till nästa säsong.

Då jag håller på med det här för att jag tycker det är kul men samtidigt är det ju ingen hemlighet att jag vill bli bäst så är naturlitgvis resultatet viktigt för mig på de större tävlingarna. Jag gör alltid allt för att göra en så bra presation som möjligt och är jag nöjd med vad jag gjort i skogen blir ofta resultatet bra så därför fokuserar jag på prestationen mer än resultatet. Men gör jag något bra och resultatet blir jättebra t.ex. O-ringen i somras är det ju gärna så att jag tänker tillbaka på det igen liksom.

Det är ganska stor skillnad för mig, jag har lite svårt ibland att ladda och tagga till inför mindre tävlingar men jag gillar fortfarande att tävla så jag springer dem gärna. Jag ser mig själv som en mästerskapslöpare och jag älskar utmaningar. Med det menar jag att jag ofta lyfter mig när jag får svårare motstånd och tävlingen blir större som t.ex. VM. Jag har ofta gjort mina bästa lopp för året på JVM de senaste åren. Dock blev det inte riktigt så i år, men jag försöker inte lägga så mycket vikt i det.  

Målsättning 2012 ?

Lina: Jag vill kvalificera mig för VM i Schweiz och helst medeldistansen.  Utöver det vill jag ta ytterligare kliv mot världstoppen och höja min lägstanivå. Jag vill vara med i GMOKs stafettlag mot nya framgångar och klubbrekord. Helst ser jag mig själv springa sistasträckan… Topp 3 på 25-manna är ett måste!

Johan: Skulle dela upp året i två kategorier, Individuellt och stafett. Nästa år avgörs både EM och VM. Detta gör att jag dessutom får dela upp den individuella säsongen i två delar. Målet är att jag fram till EM ska göra mina bästa lopp hittils på EM, därefter är målet VM och nästa år tänker jag inte vara där för att se och lära. Jag vet nu hur ett VM fungerar och jag vill prestera. Sedan om jag lyckas så skulle jag bli väldigt glad om det räcker till en podium-plats (topp 6) Med klubben så är det ju även detta år Tiomila, Jukola och 25-manna. Det är klart jag har målsättning att vi ska vara bättre än förra året och visst vore det lite kul att själv springa in med flaggan i topp och runda av säsongen med en seger på 25-manna då det är killarnas tur att springa sista!

Lina>> Tippa GMOK-herrarnas placering på Tiomila och SM-stafetten 2012.

Lina: Svårt. 5:eplatsen i år var magisk. Men laget kommer bara förbättras så jag tror på topp 5 igen. Jag säger 5:a. Men SM då…?

Johan>> Tippa GMOK-damernas placering på Tiomila och SM-stafetten 2012!

Johan: 6 och 5.

Om ni hade hållit motsvarande nivå i närbesläktade sporten längdskidåkning hade ni med all säkerhet synts i Vinterstudion var och varannan helg såhär års. Men så är det inte för en landslagsorienterare, hur känns det? Är det viktigt med uppmärksamhet?

Lina: Klart att det varit positivt eftersom sponsorer och allting säkerligen trillat in och på så sätt hjälpt i satsningen. Det är ett pussel att få ihop det ekonomiskt med alla läger som jag vill och bör åka på för att förbättra mig. Uppmärksamhet är ju alltid motiverande, men samtidigt är det rätt skönt att hålla låg profil också. Jag har fortfarande en bit kvar och det känns bra att kunna köra på som jag planerat utan en massa yttre press.

Johan: Eftersom jag inte vet hur det känns att vara ”uppmärksamad” känner jag att det är svårt att svara på. Det som jag dock kan bli lite avundjsuk på är just att nästan alla längdåkare kan bedriva sin satsning utan att tänka på något annat då de får sponsorer så mycket lättare eftersom de syns i TV. Det finns betydligt fler orienterare på elitnivå t.ex. vilket gör att jag tror det kan vara tuffare att bli bäst i Sverige på orientering än skidor men det finns nästan ingen möjlighet för oss orienterare att endas välja orienteringen som jobb.

Hur och var kommer julen att firas?

Lina: Julen firas hemma hos mor och far i Gråbo med de närmaste. Det blir mysigt. Längtar efter mammas goda mat. Dagen kommer dock inledas traditionellt med ett varv på grus:8an där vi springer skiten ur oss själva varje kilometer! Då får det plats mycket i magen efteråt… :)

Johan: Den firas med familjen och vi kommer vara hemma i Mulakull men även i Jönköping. Brukar åka över dagen.

Vad vill du att tomten ska ha i sin säck?

Lina: Tomten har redan gett mig en familjeresa till Tanzania (åker 29/12), så bättre kan det knappast bli!

Johan: Jag har velat ha en laptop och en Ipad/surfplatta så något av det vore ju väldigt bra.

”Nä nu måste vi vidare” säger de båda i korus och låter förstå att detta gäller såväl bokstavligt som bildligt.

Och trots att Tanzania och Mulakull borde ligga åt någorlunda samma riktning, försvinner dessa båda yrväder åt varsitt håll in bland folkhavet. Inte en autografjägare så långt ögat når, men vem vet, orienteringen är på frammarsch medialt och framåt är verkligen vad man kan säga om dessa båda ynglingar, så om några år kanske (jul)bilden är en annan. Jag sträcker på halsen, kanske skulle jag passa på att ta deras signatur på min tröja ändå. Men nej, de är redan utom synhåll. Men på nästa tisdagsträning, då…

/ Kristoffer Sideby

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • jaxe 21 dec 2011 22:25
    Kul läsning, tack K&J&L!

    Inser plötsligt att jag tränar för lite - surt att inse efter så många år ;)

Taggar

Ändringar

Publicerad: Mikael Eliasson

ATM - 121244