10-mila: Fin insats av ungdomarna i Finspång
Precis som vanligt skickade GMOK en imponerande stor trupp fylld av talangfulla löpare i (nästan) alla åldrar. Förutom 3 herr- och damlag hade vi i år 2 ungdomslag med 4 killar & 4 tjejer.
- Ungdomstävlingen…
…inledde traditionsenligt 10-mila och efter att minibussen anlänt till TC något senare än planerat skickades Johannes Kuhlin & Felix Garmer ut på den 4,8km långa och gafflade förstasträckan av HD14-svårighet. Starten gick inne på Grosvad Arena i nordöstra Finspång men ganska snart byttes arenans tartan ut mot mer traditionellt underlag för de 300(!) lagen. Båda grabbarna gjorde fina lopp och det rapporterades om fin terräng och rolig orientering.
På andrasträckan som var en lång HD12-bana (3.3km) var det D12-tjejerna Kerstin Wadman & Elvira Sellgren som sprang och trots att flera lag hade 16-åringar på denna sträcka lyckades Kerstin med bedriften att avancera 52 (!) platser upp till plats 72 efter att ha tagit in 2 minuter på täten – makalöst bra!
Även på tredjesträckan sprang tjejerna fort och för förstalaget imponerade 13-åriga Ella Wallinder genom att bemästra den 4.5km långa HD14-banan på ett fint sätt och vi låg nu 79:a och fjolårets 157:e-plats var därmed dödsdömd när vi precis som ifjol skickade ut 15-årige Petter Östman (även om han var 14 år den gången…). Också Ellen Sander gjorde det bra och förde upp andralaget 20 platser!
Precis som förra året gjorde sedan Petter en stark slutsträcka på den 6km långa banan av HD16-svårighet. Efter en patenterad P-Östman-spurt kunde vi konstatera att förstalaget slutade på en finfin 82:a-plats blott 18 min från segrarna och detta med ett lag med två 15-åringar, en 13-åring och en 12-åring. Jesper Mattsson förde dessutom upp det lika unga andralaget ytterligare 17 platser till en slutlig 207:e-plats. Det är faktiskt så att samtliga löpare kan springa ungdomsstafetten även nästa år! Och vem vet – då kanske vi har tre lag på startlinjen!? SAIK imponerade precis som ifjol genom att sluta på plats 11. Vann gjorde norska Raumar före finska Parma och svenska Järla.
- Damstafetten…
…inleddes inte helt enligt planerna. Förstastäckslöparen Pippa Archer (fd Whitehouse) blev oturligt nog nersprungen av sina medtävlare inne på stadion-området och fick i samband med detta ett slag mot huvudet. Detta ledde till ett stort tapp redan till första kontrollen (ca 7 min), och trots ett i övrigt starkt lopp fick den urstarka brittiskan nöja sig med en 150:e-plats vid växlingen. Efter detta gjorde stafett-specialisten Jennie Runesson ett starkt lopp på andrasträckan och förde upp laget 88(!) platser till nummer 62. Jennie har verkligen skämt bort oss med grymma stafett-lopp, bland vilka jag på rak hand minns SM-stafetten & Smålle ifjol samt årets Stigtomtakavle. Bodil höll sedan placeringen på tredje innan det var dags för vår andra brittiska, nämligen Helen Bridle. Glädjande nog stod Helen för ett topplopp på sträcka 4 där hon noterade 9:e tid och förde upp laget till topp-30 (29) – ser bra ut för Helen som precis som Pippa har goda förhoppningar om att få representera GBR på sommarens VM i Trondheim. Lina Strand stod för en stabil avslutning och efter att ha spurtat fullt i klass med Petter Östman blev slutplaceringen 28. Stark upphämtning av laget som bådar gott inför kommande stafetter. Nästa år är fjolårets rekordnotering (14) hotad.
I andralaget gjorde framför allt Sara J (6min efter på str1) och Åsa N (sprang jämnt med Bodil i lag 1) väldigt bra lopp. Tyvärr skadade tyvärr den extremt otursförföljda Sara Svensson foten ganska allvarligt och om det inte hade varit för en vilja av stål hade laget stått som diskvalificerat. Om man får lov att vara efterklok (vilket är lite av min specialitet) så borde du nog brutit Sara, men man måste imponeras av inställningen. Krya på dig! Andralaget slutade på plats 175 och höll därmed tredjelaget bakom sig (slutade 193:a efter bla en stark förstasträcka av Kristin Edvardsen). Även i damstafetten var det SAIK som var bästa Gbg-lag och dom visade återigen att dom är ett etablerat topp-lag genom att placera sig som 6:a. Segern gick till IFK Lidingö närmast följda av Ulricehamn och Halden.
(hittar inga växlingsplaceringar för herrarna än, så jag får skriva lite ungefärliga placeringar tills vidare)
- Herrarna…
…som för första gången på länge pga skada tyvärr inte kunde ha med Daniel Wernersson i laget, inledde på ett mkt fint sätt. Anders Axenborg levererade en stabil och bra förstasträcka och växlade ca 3,5 minuter från täten. Ola Martner stod på sträcka 2 för nattens GMOK-insats genom att (i vanlig ordning) dominera sina klungor och avancera till en plats kring de 10 bästa. Vi var nu drygt 2 minuter efter Järla som i ledning skickade ut den för vissa GMOK-are välkända Martin Härberg.
Mikael Eliasson inledde den raka långa natten-sträckan på bästa sätt och hade vid första TV-kontrollen efter 5km fått kontakt med den absoluta tätklungan som nu anfördes av långa natten-kungen (f´låt W&W) Anders Nordberg med den fd Alehof-löparen Kristian Algers tätt i hälarna. Tyvärr tvingades Micke släppa klungan strax därefter och vi kunde med viss fasa mha GPS-trackingen konstatera att det därefter gjordes en rejäl bom av GMOK/Parma-duon. Dessvärre fick Micke inte heller draget av den jagande klungan där den tidigare så omtyckte orienteraren och numera IFK-löparen Patrik Martner (fortfarande omtyckt i pingis-kretsar) var både pigg och aktiv, utan det blev att jaga vidare i lite mindre grupper. En bättre avslutning blev det men totalt sett en tung natt på jobbet och vi låg nu 45:a. Är säker på att det finns en del revanschlusta efter detta och är övertygad om att det går bättre nästa gång.
Tobias Ahnoff som visat gryende form under våren gjorde sedan som vanligt en fin stafett-sträcka där han på 4:e-sträckan förde upp laget till plats 34. Andreas J Johansson gjorde på sträcka 5 ett bra lopp fram till slutet där han dessvärre missade ett par kontroller ganska grovt så det blev istället några platser ner i listorna.
Därefter skickades Magnus Palm ut på den första av två kortsträckor (6:e) och förutom en 2min-bom var det ett väldigt bra lopp av Palm på hängsträckan. Nu var det dags för rutinerade Klas Dahlberg att ta över stafett kartan och han gjorde ett tekniskt mkt bra lopp som resulterade i ett avancemang till plats 32 efter sträcka 7.
Erik Sagvolden på str8 hade inte en av sina bättre dagar, varken fysiskt eller tekniskt, och istället för fortsatt avancemang gled vi nu neråt något i resultatlistorna. Raffael Huber på den med 8:e-sträckan samgafflade 9:e-sträckan gjorde ett bättre lopp även om en stor bom (ca 4min) gav lite smolk i glädjebägaren och vi låg nu på plats 37.
Sistasträckan (17km) tog Johan Strand hand om och han stod för en riktigt stark prestation där han trots att han fick göra jobbet själv bara var ca 9 min från snabbaste sträcktid (Hubmann). Därmed förde Johan upp oss till en slutlig 34:e-plats, platsen efter SAIK. Bästa Gbg-lag blev IFK Gbg som slutade på en fin 8:e-plats efter en stark stafett. Vann gjorde Kalevan Rasti som därmed tog sin första seger, närmast följda av de två andra favoritlagen; Kristiansand och Halden.
Vårt andralag som bestod av hela 4 starka juniorer (skulle varit 5 om inte Egil blivit sjuk) slutade på plats 81 trots en lite olycklig inledning. Värt att nämna är språkgeniet Philipp Sauters insats på str2 och Emil Bengtssons långa natten-insats där han fick göra det mesta jobbet själv och avancerade från plats 171 till 115. Efter stabila insatser skickades de båda 17-åringarna Joakim Eliasson & Måns Östman ut på kortsträckorna. Strålande insatser av båda två som trots några misstag förde upp laget från plats 107 till 87! En annan som måste nämnas är sistasträckans 19-åring Daniel Martinsson som bemästrade den 17km långa ankarsträckan. Daniel fick som vid varvningen gav publiken ett backryck med vad som såg ut att vara de sista krafterna bet ihop grymt bra och höll ihop orienteringen på sistaslingan för en slutlig 81:a-plats. En bit från fjolårets 57:e-plats men ändå en gedigen laginsats och många ljuspunkter, inte minst från våra junisar!
Tredjelaget inledde strålande genom 72:orna Fredrik Sturesson & Fredrik Karlsson innan Jonas Lundberg vecklade ut den enorma kartan för den i samma utsträckning enorma nattsträckan. Lundberg blev ganska snart infångad (2min) av andralagets Emil men gjorde en heroisk insats och förde upp laget rejält från ca 155 till 135. En placering vi höll tom str5 (trots en del lampstrul) innan vi skickade ut det rutinerade blocket Stig Larsson-Asgeir Edvardsen-Anders Carlsson. Trots rutinen tappade vi några positioner här, men denna trend vändes sedan av fransosen André Haury och Anders H Johansson som förde in laget på plats 161. Väldigt imponerande insats med tanke på att det var en del tunga återbud i lag 1 och lag 2, som naturligtvis också påverkar lag 3 (eftersom de andra lagen helt utan samvetskval i dessa situationer snor löpare från de lägre stående lagen).
Slutligen vill jag tacka för en underhållande helg i strålande solsken där jag till min glädje kunde konstatera att korven var väldigt god och att GMOKs framtid tycks vara tryggad!
——————————————
Denna nyhet är importerad från gamla hemsidan.
Författare: Johan Axenborg
Länk till originalnyhet: old.gmok.se/News/Details/148.
Grymt Johan…
om det är tråkigt på astra tycker jag du kan starta en egen nyhetsbyrå istället.
Som vanligt var det hur kul som helst att vara på 10mila med GMOK. Axel hälsar att han kommer även nästa år. Dock blir det nog långa natten först 2026…
Mycket trevlig och spännande sammanställning av kämparinsatserna den gångna helgen! Tackar tackar!
Vilken fin underhållande sammanfattning, full av sköna adjektiv.
Grym rapport Johan!
Härlig insats av ungdomarna!
…och sedan ett stort tack till alla för helgen. Det är underbart att vara coach för er. Mot tiomila 2011.
Axel>> Fråga pappa om han någon gång har sprungit långa natten? ;o).