SM i OL-skytte
Först återigen stort tack till alla de som hjälpte oss att arrangera dessa tävlingar så det blev så lyckat. Då det inte finns så många arrangörer av OL-skytte tävlingar så blir det många tävlingar i ett. Denna gång arrangerade vi sprint (Svenska Cupen, Världscupen och militär landskamp SE/DK), klassisk (SM, svenska cupen, världscupen och militär landskamp SE/DK) och till slut en stafett på söndagen (SM och militär landskamp). Tävlingarna gick på Örgryte skjutbana.
Efter flera månaders förberedelser var det äntligen dags. Mycket förberedelser under veckan av Björn Borg och Bengt Jonasson. På torsdagen byggde vi skjutbanan, det blev till slut 17 mål/banor istället för först tänkta 14. Sprintens straffrundor spikades och provsprangs för att se att de var tillräckligt långa. Resten av TC byggdes sedan upp med hänsyn till kommande dagars löprundor så vi
inte behövde flytta några tält. Även fast det är en betydligt mycket mindre tävling än en vanlig OL-tävling tar det ändå lång tid att bygga TC då en skjutbana tillkommer. Fredag morgon fortsatte de allra sista förberedelserna inför sprinten. Dock kom ett lite bakslag på morgontimmarna då skjutledaren Björn B fick fingret under släggan. Det blev en tur till vårdcentralen och vi andra fixade klart det sista. Det gick bra och Björn var tillbaka i god tid till inskjutningen.
På fredag förmiddag hade vi även prova spring-skytte med luftgevär för Försvarsmakten. Mycket uppskattat av de som var där.
Vapenkontroll och inskjutning, sen var klockan redan 14.00 och dags för första start. Just i det läget kändes det riktigt bra, alla förberedelser klara och nu gällde det bara att hålla koll på att allt flöt på som det skulle. Och det gick bra, tack vare alla huvudfunktionärer som skötte sina uppgifter/områden på bästa sätt. Sprinten i OL skytte genomförs enligt följande; OL- liggande skytte (5 skott) – ev straffrunder – OL – stående skytte (5 skott) – ev straffrunder och sen mål. Banorna första dagen gick väster och söder om GAIS-gården. Jens Kaminsky la banorna till den fria orienteringen alla 3 dagarna. För att förenkla resultatuppsättningen hade vi i stället en datorskärm med rullande resultat. Så får resultatet var inne i systemet kom det upp på skärmen. Det funkar bra när det bara är 70-80 startande. Löparna tyckte det var kul banor och var nöjda med arrangemang och väder.
När tävlingsdagen var över för de tävlande var det dags för oss funktionärer att förbereda morgondagen. Straffrundan skulle dras om till löprunda på 300 m och det skulle skyltas om så alla enkelt kunde se hur de skulle springa. Trötta och nöjda med första dagen begav vi oss hemåt. I detta läge var det guld värt att ha en barnvakt hemma som även hade middagen klar när man kom hem med bror och man.
Upp tidigt lördag morgon för att ställa i ordning skjutbanan (mattor och linor skulle ut). Inskjutningen började 9.00 och då är de allra flesta löpare redan där. Klassisk distans består av punktorientering (P-OL), Fri OL, liggande skytte (10 skott) – löprunda 300 m – stående skytte – mål. Punktorienteringen består av en snitslad bana på ca 3 km med 5 punkter i banan och 5 punkter utanför banan. För varje millimeter fel får man en minuts tillägg, max 10 minuter per punkt. För varje bom på skyttet blir det 2 minuters tillägg.
Fint väder även denna dag, och start vid parkeringen vid Delsjöns södra spets. Punktorienteringen gick ut på udden precis nordväst om parkeringen, vilket är ett ganska begränsat område. Däremot kunde banläggarna då använda sig av att syfta över sjön då längsta avstånd får vara 400 m på en syftkontroll. Frida Wallström och Desiré Rex la banan och de lyckades med att få till en klurig bana, ingen lyckades nolla punkten. Ungdomarna hade en lite kortare variant. Banläggarna har många gånger sprungit punktorientering men att ställa sig på andra sidan och lägga den själv gör att man måste tänka på ett helt annat sätt säger de. De kortare OL-banorna gick direkt tillbaka mot skjutbanan sydväst om sjön. De längre banorna fick springa över spången längs R40 och ta sig runt Delsjön.
Samma dag arrangerade Mölndal Outdoor en multisporttävling vid Delsjöns badplats. Jens K hade kollat med deras banläggare och några kontroller satt tätt och en var samma kontrollpunkt. Dock hade de stenen uppe på medan vi hade den bredvid. Att de hade tävling i samma område innebar betydligt fler människor i Delsjöterrängen än en vanlig lördag.
Dessvärre hade 3 kontroller missats på mallkartan för utsättning. Då flera klasser hade samma bana hann vi få ut en av de saknade kontrollerna och räddade på så sätt 2 klasser. Totalt blev 3 klassar påverkade (dock ej junior/senior-klasser) och vi räknade då måltiden till kontrollen innan den som saknades som man brukar göra. Sen la vi på skytteresultatet. Alla var nöjda och glada ändå. Enligt banläggaren Jens K verkar det som om OL-skyttar är ett mer tolerant släkte än vanliga orienterare och det kan jag bara hålla med om då ingen hade några kommentarer om hur vi hanterade detta.
Sen dags att plocka in på skjutvallen och dra om löprundan till stafettens straffrundor. Därefter hem och byta om inför kvällens kamratmåltid. Kollade SM plaketterna en sista gång så jag hade med alla förutom de som kom från Stockholm. Vandringspris till D 21:s klassiska tävlingen skulle med också.
På klassiska SM är det förutom individuell tävling även en lagtävling där de 2 bästa löparnas tider i varje föreningen slås ihop. Detta gäller för junior och senior-klasserna.
När det är 2 tävlingar (eller fler) brukar arrangören alltid ordna en gemensam middag på lördagskvällen med prisutdelning för de tävlingar som har genomförts. Michael Andersson hade ordnat vår kamratmåltid på Göteborgs Wok, alltid bra med buffé till hungriga orienterare. Som alltid när det är klassiska SM är det även ett ”Ting” innan middagen. Här lyfter de aktiva frågor som de aktivas representanter får ta med till styrelsemöten/planeringskonferens.
Middagen avslutades med 2 dagars prisutdelningar, samt utdelning av pris till segrarna i svenska cupen. Sen fick vi en plakett från Svenska Mångkampsförbundet som tack för att vi arrangerade SM klassisk och SM stafett. Denna finns nu i klubbstugan.
Så var det bara att åka hem och ladda om för den sista tävlingen, stafetten. Allt flöt på bra på morgonen och sen var det dags för start. Stafettens genomförande är OL-skytte ligg (5 skott + 3 reserv) –ev straffrundor – OL – skytte stå (5 skott + 3 reserv) – ev straffrundor -mål. Det var glädjande nog många lag i H 21 men också lite nervöst då det var en kort första slinga och vi inte visste om alla målen skulle räcka. Trots kort slinga blev det spridning på löparna och det flöt på bra på skjutbanan.
Utslagsgivande banor norr om skjutbanan och skyttet gav spridning i klasserna så det blev aldrig någon spurtduell. Dubbelseger till P 10 IF i H/D 21.
Trots lite regn var alla löpare nöjda och glada, vi fick mycket beröm för bra tävlingar och goda hembakta kakor i markan. Efter prisutdelningen gick det fort att riva skjutbana och TC. Tack till alla som stannade och hjälpte till.
Efter så mycket föreberedelser och 3 intensiva tävlingsdagar känns det rätt tomt. Kul med så många positiva kommentarer om tävlingen och framförallt att det kom så många nya löpare som sprang för prova på klubben Föreningen Orienteringsskyttarna. Många funktionärer var nya på OL-skyttet och framförallt på skjutbanan. Det är inte alltid lätt att vara träffmarkör, dra i linan och se till att allt går rätt till men alla skötte sig jättebra hälsar skjutledaren Björn B.
//Sara
——————————————
Denna nyhet är importerad från gamla hemsidan.
Författare: Patrik
Länk till originalnyhet: old.gmok.se/News/Details/1676.