Från Obygden till SM
En härlig SM-vecka avslutades med SM-silver för #gmokbabes i Luleå. Läs mer om ett speciellt träningspass i Muodoslompolo, massa spontanaktiviteter under veckan med go lagkänsla och avslutningen med SM. Bilder från @blommansbilder, Hanna Mårtensson mfl.
Obygden, av Amanda Hansson
Efter en kul och spännande helg med Jukola/Venla i Finland var vi ett gäng GMOK löpare som tog minibussen och styrde kosan mot Muodoslompolo (ca 11 mil norr om Pajala) för en övernattning och ett träningspass på Obygdens OKs karta i ”ett av Sveriges häftigaste områden”. Området bjöd på snabblöpt renbetad tallhed i detaljerad gropterräng, minst sagt häftigt – ett träningspass att minnas!
Utöver ett minnesvärt träningspass bjöd road trippen upp till Muodoslompolo på en hel del annat trevligt. På resan norrut genom Finland hanns det med ett stopp i Levi för att kolla in utsikten och de alpina världscupbackarna, ett stopp i en Nationalpark där de flesta av oss (alla utom Lina 😉) mest chillade i bilen, pga trötta efter jukola och spöregn, medans Lina gav sig ut på en joggingtur. Sist men inte minst, upptäckte vi en myr där det tydligen gick att hitta meteoriter från ett meteoritnedslag för 800 00 år sedan.
I Muodoslompolo bodde vi i mysiga stugor och de trevliga ägarna till stugbyn lagade en god middag till oss som avslutades med blåbärspaj och vaniljsås. Även på resan från Muodoslompolo tillbaka till Luleå blev det några turiststopp på vägen. Vi besökte en mätpunkt på världsarvet Struves Meridianbåge på berget Jupukka utanför Pajala och det blev även ett stopp vid Jockfallet – Kalixälvens största vattenfall. För att summera bjöd resan till Muodoslompolo på minnesvärda upplevelser och häftig orientering!
SM läger – Luleå, av Amanda Hansson
Efter Finlandsresan var det dags för SM-uppladdning i Luleå (Som gänget i Muodoslompolo anslöt sig till på måndagskvällen). I Luleå bodde vi på en camping i stugor söndag-torsdag. Dagarna fram till SM spenderades på lite olika sätt, vissa av oss jobbade på dagarna, medan andra vilade upp sig och passade på att besöka olika turistmål. En del har roat sig med museum, biobesök och ytterligare ett världsarv har besökts – Gammelstads Kyrkstad utanför Luleå, det har även blivit ett och annat uppfriskande bad.
Såklart har vi alla tränat i relevant terräng för att förbereda oss för SM-helgens utmaningar. Jag tror inte jag bara talar för mig själv när jag säger att träningarna har varit väldigt givande då det är utmanande terräng vi ska oss an på SM. Detaljerade höjder med fina berghällar och öppen tallskog varieras med diffusa områden med nedsatt sikt där kompassen kommer vara vår bästa vän.
Summa summarum, vi har haft trevliga dagar i Luleå i veckan och är taggade för en spännande SM-helg!
SM Medel – Boden, av Ola Wallinder
Lina visade fin form igen och sprang med små marginaler in på en fin 4e plats i den riktigt svåra Bodenterrängen. Enligt många ett av de svåraste medel SM de sprungit. Tyvärr kunde inte coacherna leverera en bild på Lina eftersom de var hänvisade till karantänsparkering och vägkors under hela dagen.
Line, Aina, Amanda och Runa sprang också A-final med stabila lopp och visade hur bred topp vi har. Lite synd var det att Line letade 3,5min efter sin SI-pinne, men det gällde som tur var inte en topp 10 placering.
På herrsidan är det extra roligt att se Martin Ahlbergers snabba framsteg när nu skadorna börja hålla sig lite mer i schack. En A-finalplats tillsammans med Måns Östman var riktigt bra.
På juniorsidan så gick duon Arvid Björk & Aronsson till A-final även om sedan någon bom, småskada, sönderslagen kompass ställde till det.
Det levererades också många fina B/C-finallopp genom bl.a. några segrar, antingen som revansch eller för att hitta rätta känsla inför stafetten.
SM Stafett – Boden, av Ola Wallinder
Veckan avslutades med SM-stafetten på en ovanligt fin arena med milsvid utsikt.
Herrjuniorerna var först ut med Arvid Björk på förstasträckan som levererade en kanonsträcka.
Arvid Aronsson tog vid och krigade hela vägen på den 8,5km tuffa banan och med avslutaren Viktor Jellvert Börjeson blev det till slut en 15e plats med kort upp till topp 10. Det är ett kanonbra juniorgäng vi har som bara kommer bli bättre till nästa år, t.ex. genom Elias Nordberg som i år var coach. Tänk bara vad han kan göra i laget nästa år.
D21orna gjorde en fantastiskt fin laginsats, trots två tunga återbud genom Hanna Hänström (inte helt kry) och Moa Enmark (revbensskada), och levererade ett silver och en 14e plats med bla ett kanonlopp av Aina Edgren på sistasträckan. Tyvärr fick Anna Wallin bryta pga en bristning i vaden på förstasträckan i 3e laget så där tog det stopp tidigt.
H21orna krigade hela vägen där andralaget levererade en fin topp 20 placering före förstalaget som hade en lite tyngre start, men avslutade stafetten bra med en 25e plats.
Här kommer många fina bilder signerade Hanna Mårtensson (som tyvärr inte fick springa sin sträcka i tredjelaget, men tog möjligheten att vara fotograf).