GMOK segrare i Stora stafetten i Ungdomens 10-mila! – hela storyn
Under natten till lördag gjorde GMOKs förstalag en historisk prestation, som slutade med seger i 2023 års upplaga av Stora stafetten (HD20) i Ungdomens 10-mila! Nyheten nu uppdaterad med längre repotage nedan.
För GMOK är det första gången vi kliver överst på pallen i stafetten, och inte sedan 1989 har ett Göteborgsbaserat lag vunnit Ungdomens 10-mila (då Landehof, D18).
I årets segrande lag sprang, i tur och ordning, Sabina Aumo, Ludwig Rosén, Wilma Rosen, William Sturesson, Vit Chech, Elias Nordberg, Alva Svensk, Ola Leire, Elenora Alinder och Jiri Donda.
GMOK lag 2 svarade för en stark gemensam laginsats och slutade på en finfin plats 34.
I Lilla stafetten (HD14) som avgjordes under fredagkväll, så hade GMOK fyra jämstarka lag som alla gjorde väldigt fint ifrån sig. Vi fick fyra återbud med kort varsel, så speciellt vill vi lyfta alla löpare som tog sig an en mer utmanande sträcka än vad som var planerat (t.ex. att springa själv istället för parallell eller ökad svårighetsgrad). Alla gjorde det väldigt bra! Vilken kämparglöd, hejarop, spurter, växlingar och fullföljada lopp! Det bäst placerade laget blev 15.
Att växla med ett leende, göra jobbet, hålla i kompassen och att heja på varandra var gemensamma nämnare för GMOK under hela stafetthelgen. Stafetten genomfördes vid Bulsebodarna strax utanför Götene.
Vi alla junior- och ungdomsledare är väldigt stolta för den fina stämningen i gänget, pepp och hejarop och de fina prestationerna. Alla hanterade sin nervositet och denna gång var vi bäst när det gäller! En seger och hela sex lag på plats, alla behövs och tillsammans är vi starka!
Här nedan följer en längre sammanfattning av helgen sett ur en ledares perspektiv
Det är fint att få vara med som ledare på Ungdomens 10-mila! Det är otroligt mycket glädje, fart, nervositet, och starka prestationer. Att GMOK hade sex lag på plats var väldigt roligt, och att alla löpare – stora som små – stämplade rätt, gjorde sitt jobb, bemästrade banläggarens klurigheter, och växlade med ett leende, det är imponerande! Med få undantag gjorde samtliga löpare prestationer som de vara nöjda med. Detta tyder på ett stabilt gäng med mycket spring och glädje. Att GMOK hade starkaste hejarklack i svängen på upploppet var det nog ingen som missade. Det är också bredden som kan leda till spetsen – och denna gång hade vi full pott! Att vara favorittippad – hålla för trycket och i växla i tät eller tätklungan på varje sträcka. Det imponerar. Stort grattis till alla löpare och speciellt till er som sprang i stora stafetten lag 1.
Lilla stafetten – utmanande sträckor som bemästrades!
Helgens framgångar inleddes under fredagskvällen med start kl 17.00, med Lilla stafetten (HD14) som består av fyra sträckor. Här hade GMOK fyra jämnstarka lag (som en av två klubbar med fyra lag!). Tyvärr fick vi fyra sena återbud (alla 13-14 åringar), så många löpare fick ta betydligt tuffare sträcka än vad de var vana vid. Lag 2 fick en fin start med Axel Persson (plats 15) på första sträckan, och övriga löpare som sprang sträcka 1 (orange nivå) var Alexander Rosén, Jonna Jodal Göthfors och Anton Björk. Efter sträcka 1 väntade raka parallella sträckor 2 och 3 på gul nivå. På grund av återbuden fick många löpare här springa själva trots att det var tillåtet med tre löpare per sträcka här, det gick väldigt bra! Löpare på sträcka 2 var Daniel Leire, Iris Käck, Ludwig Axenborg, Elton Torstensson Okongo, Lilly Karlson, Emma Hochstrasser. Några sprang stafett för första gången, bland annat Ludwig Axenborg (11 år), som stärkt av framgångarna på O-ringen i förra veckan, spurtade in på imponerande 14 plats på sin sträcka. Sträcka 3 sprang Esmeralda Winroth, Moa Bligård Vennerlund, Oscar Björk och Maja Frid som alla gjorde fina sträckor för sina respektive lag. Avslutande sträcka 4, orange nivå, sprangs av främst unga löpare med Isak Jodal Göthfors, Elsa Persson och Ella Rosén, men även trettonåriga Nils Frid. Sträckorna i lagen ändrades flera gånger och att klara ändringar med kort varsel och att anta utmaningen med svårare sträcka imponerar mycket.
Även i lilla stafetten vill jag lyfta fram hejaklacken och det härliga gänget i med och motgång. Spurtandet, att inte ge sig, lagkompisar, klubbkompisar, ledare och föräldrar på plats. Det blir en fin inramning.
Stora stafetten – favoriter som höll för trycket
02.45 på natten drog Stora stafetten igång. GMOK hade ett första och ett andralag, och redan vid första radion sattes taktpinnen för hur stafetten skulle utvecklas. Sabina Aumo var i ledningen, som hon också höll in i mål, medan GMOK lag 2 inte var långt efter med vår nyaste klubbkompis Eva Örnhagen Jörgensen som växlade på 16e plats, knappt 2 minuter efter. På sträcka 2 sprang Ludwig Rosén, och med en vild spurt (ingen skulle förbi – det var tydligt) så kunde även Ludwig växla först, och för GMOK 2an var det Martin Kabát som sprang mycket bra och växlade på plats 13 (11 på sin sträcka). Sträcka tre med Wilma Rosén (lag 1) och Linnea Westfeldt (lag 2) var violett, rak och lång (5,6 km) där båda gjorde jobbet och växlade femma respektive 17e.
På sträcka 4 kom nästa raketspurt med William Sturesson som tog förstalaget upp till andra plats, och här var nu andralaget med Filip Valentin 21a.
På fotot spurtar Filip mot mål
Sträcka 5 var orange och möjlig parallell sträcka. Här mönstrade första laget endast en löpare, Vit Cech, som kom in i ledningen men fortfarande med övriga klubbar i hasorna.
På sträcka 6 kunde Elias Nordberg dra ifrån och skaffa en liten ledning för GMOK, som sedan skulle förvaltas väl av övriga laget.
Alva Svensk hade en kort damsträcka och kunde dra nytta av sin kapacitet och dryga ut ledningen inför att Ola Leire fick ge sig ut på sträcka 8. På tal om spurt – Ola visade redan på O-ringen hur snabb han är i spurten – och även här på U-10 mila satte han in en raketspurt, ivrigt påhejade av den stora GMOKklacken. Eleonora Alinder sprang stabilt i täten under sträcka 9 och drygade ut ledningen till nästan 9 minuter inför avslutande sträcka. På sista sträckan så höll Jiri Donda undan för den vilt jagande trion med OK Ravinen (Hannes Mogenssen), FK Göingarna (Svante Selin) och OK Skogshjortarna (Lukas Larsson). Jiri växlade ut med ett leende, varvade med ett leende och kom in i målfållan med ett leende. Och vem blir inte glad när hela det segrande GMOK-laget springer in i målfållan – leendena når upp till öronen. Hörde förresten i målfållan en kommentar från en annan klubb – ”jag vill också vinna Ungdomens 10-mila, nästa år kanske??”. Kanske får andra chansen – men GMOK har nu visat vad vi kan! Och vem vet – kanske blir det fler gånger framöver!
Hur gick det då för lag 2? När GMOKs andralag stack ut på den parallella sträcka 5 var det Arvid Lanne, Anton Björk och Alexander Roséns tur, där Alexander kunde växla ut först till Jonas Leire. Jonas hade fin fart i benen (blev 12 på sin sträcka) och sprang snabbt och effektivt runt sin bana och spurtade sig fram till växling till Elsa Persson som genomförde sin sträcka väldigt fint. Elsa växlade ut till brorsan Axel Persson som fightades lite för länge i en mosse och kom därför i mål missnöjd. Axel växlade till Jonna Jodal Göthfors som inte hade sin bästa dag kvällen före i den Lilla stafetten. Detta var nu som bortblåst, och Jonna fick till ett superfint lopp i den Stora stafetten. Inför den svarta sträckan var Jonna rätt så nervös (springer vanligen orange), men det märktes inget av väl på banan. Jonna kunde växla ut William Rönnborg på plats 35. William sprang ut som skjuten ur en kanon och medan William var i skogen förberedde sig lag 1 för prisceremonin. Att GMOK var ett härligt gäng på plats visades nu väldigt tydligt. Varvningen för William var precis före prisutdelningen, då sprang hela gänget först för att heja på William, sedan för att hurra för förstalaget och övriga pristagare vid prisutdelningen och sedan direkt till målfållan för att heja och ta emot en vilt spurtande William. William stod för ett topplopp (plats 18 på sträckan) och tog in GMOKs andralag till plats 34.
GMOK lag 2 översta raden från vänster: Arvid Lanne, Anton Björk, Alexander Rosén, Jonna Jodal Göthfors, Elsa Persson, Jonas Leire, Eva Örnhagen Jörgensen. Nedre raden från vänster: William Rönnborg, Axel Persson, Martin Kabát.
Så kan ju tilläggas att sätta upp tältet i ösregn inte är någon höjdare, men när helgen slutar i typ strålande sol (i alla fall för GMOK) så sprider sig en skön värme ändå. En värme som kommer hålla i sig ett tag framöver på träningar och tävlingar för hela GMOK och framförallt för ungdoms- och juniorgänget. Alla är en del av segern – bredd ger spets!
Tårta och firande utlovas – troligen i samband med en DM tävling i höst. Vi återkommer.
Fullständig resultat hittar ni på eventor.orientering.se/Events/Show/40347 (Lilla stafetten), eventor.orientering.se/Events/Show/40349 (Stora stafetten)
//Hanna Persson
Stort lycka till och ha så kul hela gänget! Heja er!!!
Enjoy 🦓!
Lycka till.
Lycka till alla fina ungdomar och juniorer. Följer er från Grekland
Stort grattis till segern !!
Stort grattis till fin/fina prestationer. Vi kan och skall vara stolta över att vara GMOK:are , såväl i både medgång och motgång.
//Calle
Fint summerat Hanna, kan bara instämma!