Att tävla
Orienteringstävlingar anordnas mellan mars till november och är till för alla oavsett nivå. Tävlingar är en utmärkt möjlighet att orientera i nya terränger och att få träffa och leka med kompisar. För många orienterare är faktiskt tävlingsmomentet underorienterat och tävlingarna är mer en möjlighet att få testa sina färdigheter i nya miljöer.
Öppna klasser
Klasserna för nybörjare är Inskolning, Mycket lätt 2 km och Mycket lätt 4 km, där Inskolning har grön svårighetsnivå och övriga två har vit svårighetsnivå. I öppna klasser är det tillåtet med skuggning och att springa med en kompis. Tidtagning är frivilligt.
Observera att antal klasser kan variera från tävling till tävling, men det finns alltid en nybörjarklass att anmäla sig till.
Det enda kravet för godkänt på en bana är att en hittar kontrollerna och stämplar dem i rätt ordning. Några tidskrav finns inte, eftersom det inte är någon tävlingsklass. De priser som kan förekomma lottas ut, eller ges till alla deltagare i klassen.
Åldersklasser
När barnet känner sig mer säkert och vill kan det testa på åldersklasser. Dessa börjar från H10 (Herrar) och D10 (Damer) och sträcker sig ända upp till DH90!
Barnen springer två år i varje klass, så en kille som är exempelvis 9-10 år springer i H10 och en tjej som är 11-12 år springer i D12.
I dessa klasser är det ej tillåtet med skuggning och föranmälan krävs. Alla får också en specifik starttid då de skall starta. Detta framgår av en startlista som brukar publiceras några dagar innan tävlingen.
Information och anmälan
Tävlingsprogrammet hittar ni på sajten Eventor och det är också där du anmäler ditt barn till tävlingarna. För att kunna anmäla dig eller ditt barn måste ni vara registrerade för klubben. Om du inte hittar era namn i Eventor, prata med en ungdomsledare. Adressen till Eventor är eventor.orientering.se/.
För öppna klasser går det bra att anmäla sig på plats. På Eventor finns också information om tävlingen i Inbjudan och Tävlings PM och i dessa dokument hittar du all nödvändig information såsom, vägbeskrivningar, starttider avstånd mellan arenan och parkering, mellan arenan och start m.m.
I orientering tävlar man inom ett antal olika discipliner. Långdistans, medeldistans, sprintdistans, nattorientering och stafett.
Innan start
När ni kommit fram till arenan ska ni orientera er på platsen. Leta efter Göteborg-Majorna OK:s vimpel. Oftast finns det flera från klubben på tävlingar så det finns alltid någon att fråga om råd. Vid vimpeln kan ni lämna era saker som ni inte behöver när ni springer.
Avståndet till start varierar så om du springer tävlingsklass gäller det att ha läst programmet och komma i god tid. På arenan hittar du även service i form av matförsäljning, duschar och toaletter.
Vid vissa utpekade tävlingar kommer det finnas en dedikerad ledare på plats som kan hjälpa till lite extra. Oberoende av det kommer det förmodligen finnas personer ni känner från träningarna på de flesta tävlingarna i närområdet. Ganska ofta springer de då själva och/eller med sina barn.
Om det regnar har klubben oftast vårt klubbtält med oss där man kan söka skydd och förvara väskor medans man springer.
Om barnet inte är anmält i förväg i Eventor går ni till direktanmälan och anmäler er. Där väljer ni tävlingsklass (som U1/Mycket Lätt) och registrerar SportIdent- pinne (eller hyrpinne) med barnets namn. Nu finns barnet i systemet. På vissa tävlingar finns kartorna för inskolnings- och utvecklingsbanor uppsatta så att du kan se dem i förväg, U1/Mycket Lätt är ju ingen tävlingsklass.